Det är i en debattartikel i Sydsvenskan som Jerker Holm, professor i nationalekonomi vid Lunds universitet, föreslår differentierade alkoholpriser beroende på var i landet inköpen sker.
I syfte att förhindra ”utflödet av skattekronor” bör priserna sättas lägre på Systembolaget i den södra landsändan, där invånarna har nära till billiga spritinköp i framför allt Tyskland och Danmark.
Miljövinster i minskad gränshandel
Även omsorgen om miljön talar enligt lundaprofessorn för att begränsa gränshandeln och de bilresor den medför.
– Tanken är inte att Systemets priser ska pressas ner i nivå med de tyska, men redan små prisjusteringar neråt kan spela viss roll, säger Jerker Holm till SVT Nyheter.
I bakgrunden finns färska erfarenheter från pandemin, som visar att Systembolagets försäljning gick upp när gränser – och för den delen restauranger – stängde i fjol. Ingenstans var ökningen lika kraftig som i södra Sverige och enligt Jerker Holm en tydlig vink om mängden utländsk sprit som normalt konsumeras.
I Skåne till exempel ökade försäljningen av spritdrycker och starköl med 54 respektive 48 procent under andra kvartalet 2020, jämfört med motsvarande period 2019.
Det kan jämföras med Västernorrland, betydligt längre bort från utlandsmarknaden, där motsvarande siffror för systemförsäljningen var 15 respektive 14 procent.
Föreslår högre priser i norra Sverige
I ljuset av de siffrorna finns enligt Jerker Holm inte bara utrymme för prissänkningar söderöver. I andra delar av landet skulle Systembolaget rentav kunna plussa på lite, och på så vis behålla sin lönsamhet totalt sett.
– Man kan kanske tänka sig en 5-procentig minskning i Skåne, Halland och Blekinge. I till exempel Småland och Stockholm kanske priserna kan vara oförändrade – för att sedan bli lite högre på de platser där det är långt till den billiga spriten, förklarar Jerker Holm.
Folkhälsominister Lena Hallengren (S) har avböjt att kommentera förslaget.
Se videon där Jerker Holm utvecklar sina tankar om differentierade alkoholpriser.