Nekar till mordet på Emil i Hörby

Uppdaterad
Publicerad

Den 57-årige man som i går anhölls misstänkt för det över 20 år gamla mordet på sexårige Emil Rittbo i Hörby nekar till brott.

Pojken sköts ihjäl av bankrånare och polisen tror sig veta vilka de inblandade är.

–Jag är på väg till förhör nu och jag träffade min klient igår. Han förnekar varje form av kännedom om detta, det är det jag kan säga, säger advokat Lars Engstrand, till TT.

Mannen greps odramatiskt i sin bostad i Stockholm, och polisen gjorde även en husrannsakan. Mannen har tidigare varit intressant i utredningen.

– Han var känd i rånkretsar i början av 90-talet. För ett drygt år sedan fick vi in uppgifter som var intressanta och vi har jobbat med det under ett år, säger kommissarie Börje Sjöholm vid polisen i Skåne.

”Var tre personer”

Den 9 december 1993 rånades två banker i Hörby. Under flykten sköt en av rånarna med automatvapen mot en bil och sexårige Emil Rittbo dödades. Den anhållne mannen misstänks även för mordförsök på Emil Rittbos pappa Kenneth som satt i samma bil.

På övervakningsbilder från bankerna syns två rånare, men polisen tror att ytterligare en person deltog.

– Vår uppfattning är att det är troligt att det var tre personer. Två var inne i banken, men vi tror inte att de lämnade flyktbilen obevakad utanför, säger Börje Sjöholm.

Inga fler gripanden

TT: Har ni någon uppfattning om vilka de andra två är?

– Ja, det har vi. Men jag vill inte kommentera mer om det, säger Börje Sjöholm.

TT: Är fler gripanden aktuella?

– Nej.

Pappa Kenneth Rittbo informerades av polisen innan gripandet av 57-åringen.

– Vi säger inget innan han blir dömd, men det tror jag ändå aldrig han blir. Men att det är rätt person, det tror vi, sade Kenneth Rittbo till TT efter att 57-åringen hade gripits.

Fakta: Mordet på Emil Rittbo i Hörby

På eftermiddagen den 9 december 1993 rånade två maskerade män två banker i Hörby. Rånarna ska ha kommit över knappt 340 000 kronor.

Ytterligare en person kan ha vaktat flyktbilen. Männen var tungt beväpnade med bland annat automatvapen, pistol och handgranat. Samtidigt åkte sexårige Emil bil tillsammans med sin pappa Kenneth Rittbo.

Rånarbilen snuddade Kenneths bil och han följde efter. En av rånarna sköt tre skott med automatvapnet och Emil dödades. Därefter flydde rånarna. Flyktbilen, som hade stulits i Malmö, hittades utanför Hörby och utanför Hässleholm låg delar av vapnen uppeldade i skogen.

På automatvapnet kunde polisen säkra delar av ett avtryck från en handflata. Mordet väckte även avsky inom kriminella grupperingar, och under åren har polisen fått tips från kriminella.

Källa: Polisen och tidningen Misstänkt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.