Nikolaj flydde kriget i Ukraina – jobbar nu på plantskola i Stångby

Publicerad

Det gick snabbt att para ihop Nikolaj Stepankin med arbete på plantskolan i Stångby utanför Lund. En vecka efter att han kommit till Sverige från krigets Ukraina hade han fått ett jobberbjudande.

– För mig betyder det att jag kan skingra mina tankar och få ihop till mat på bordet för mina tre barn, säger han.

SVT Nyheter Skåne träffade familjen Stepankin redan när de kom till Ystads hamn i början av mars. De hade då flytt Kiev genom Polen och fått hjälp av en volontärförening att komma på en buss till Sverige. Män mellan 18 och 60 år får i nuläget inte lämna Ukraina – men de som har tre barn eller fler är undantagna från det kravet.

Fick jobb efter en vecka

Familjen hade då lämnat både hem och sitt blomsterföretag i spillror bakom sig. Nu bor de i Vallkärra i norra Lund och Nikolaj blev snabbt erbjuden jobb på plantskolan i Stångby.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Följ med Nikolaj på en arbetsdag i Stångby i klippet ovan.

”Skingrar tankarna på kriget”

– Jag fick höra genom kontakter att det fanns ett par stycken som flytt Ukraina som hade tidigare erfarenheter av odling. Det passar perfekt för vi har alltid behov av extra arbetskraft på våren när det är mycket med utplantering av våra träd, säger Johan Wiese på plantskolan.

För Nikolaj Stepankin betyder jobbet på plantskolan i Stångby inte bara pengar för att försörja familjen utan även något som skingrar tankarna från det som händer i hans hemland.

I klippet berättar han om vad det betyder att snabbt ha kommit i arbete i Sverige.

Barnen väntar på skola

Även Inna Stepankina, som är gift med Nikolaj, blev erbjuden jobb på plantskolan men då deras tre barn inte har fått skola eller förskola på dagarna än så måste hon vara hemma med dem.

– Vi hoppas att det löser sig snart. Barnen behöver komma ut och hitta på annat och min fru med, säger Nikolaj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet