Livsmedelsakademin ska tillsammans med forskare och företag inom livsmedelsindustrin komma fram till hur de ska nå och hjälpa de äldre som svälter eller är i riskzonen för att bli undernärda. Arbetet finansieras med pengar från staten och ska bedrivas i Skåne.
– Vi upptäcker i de flesta fall inte dem förrän de redan är undernärda, säger Lotta Törner, VD för Livsmedelsakademin.
Det kan vara ett brutet ben, yrsel eller andra skador och åkommor som gör att vården eller hemtjänsten upptäcker att den drabbade lider av undernäring.
Hon konstaterar att sex av tio pensionärer är i riskzonen.
– Omräknat rör det sig om 265 000 personer i Sverige som inte får tillräckligt med mat, säger Lotta Törner.
Fattiga kvinnor i farozonen
Det finns en grupp som särskilt är i riskzonen och det är kvinnor som arbetat deltid eller varit hemma med barnen och som har låg pension.
– Vi ser att de inte unnar sig att äta bra mat, säger Lotta Törner.
I vår startar Livsmedelakademin ett arbete tillsammans med forskare på högskolan i Kristianstad, tre stora livsmedelsföretag och kommunanställa inom vård och omsorg. Syftet är att identifiera de som behöver hjälp.
– Vi har har en nollvision för undernäring. Ingen ska behöva bli undernärd eller i värsta fall svälta ihjäl, säger Lotta Törner.
Sommaren 2019 ska en strategi för det fortsatta arbetet presenteras för Vinnova (en statlig myndighet under näringslivsdepartementet), som gett uppdraget och skjutit till 1 480 000 kronor.
Fakta: Detta är Livsmedelsakademin
Livsmedelsakademin grundandes av näringslivet för tjugofem år sedan. Uppdraget är nationellt men basen är Skåne där en stor del av den svenska livsmedelsnäringen finns. Livsmedelakademin driver olika projekt och piloter och får pengar från sina samarbetspartner, region Skåne, staten via Vinnova och EU.
Så här skriver de på sin egen hemsida:
”Livsmedelsakademin skapar förutsättningar för innovation och entreprenörskap inom mat, dryck och måltid. Vi representerar och stöttar våra 150 partners och medlemmar i utvecklingen av en hållbar livsmedelsnäring. Vi skapar innovativa modeller som utmanar etablerade mönster och arbetssätt. Vi driver projekt, bygger nätverk och skapar mötesplatser som genomsyras av gränsöverskridande samarbete och öppen innovation. Dessutom erbjuder vi kompetensutveckling och genomför trendspaningar för att lyfta kunskapsnivån i livsmedelsnäringen.”