Josefina och Emelie är socionomer i organisationen Noomi. Foto: Ninni Mikael

De stöttar Malmös prostituerade: ”Behovet ökar för varje år”

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Noomi möter allt fler kvinnor som befinner sig i prostitution och som behöver stöd.  I fjol nådde de ut till 210 personer som befann sig i prostitution i Malmö.

Josefina är socionom inom organisationen och har märkt av att det är fler kvinnor som är i behov av stöd.

– Det har ju ökat men det beror också på att vi har blivit duktigare på att nå fram till målgruppen. Antalet personer som är utsatta kanske är konstant. Men ju mer man letar desto fler hittar man, berättar hon.

Organisationen Noomi arbetar med uppsökande arbete på internet, massagesalonger och periodvis på gatan. Målet är att nå ut till personer som befinner sig i prostitution eller människohandel.

Utökat stöd

Utökat stöd innebär att personer som söker sig till organisationen får stöd vid myndighetskontakter och regelbundna möten. 2019 var det 25 personer som fick ett sådant stöd och i fjol var det 34 personer.

Uppsökande arbetet

När de genomför uppsökande arbete på nätet kollar de framförallt ålder och etnicitet, eftersom det kan indikera olika grader av utsatthet. När SVT Nyheter Skåne besöker Noomis lokaler kommer de över en annons där en kvinna poserar i underkläder.

– I hennes beskrivning kan vi läsa att hon är en vänlig person och hur mycket hon trivs med att sälja sex. Det här är förmodligen en text som hon inte skrivit själv.

Utöver det uppsökande arbetet delar de ut hygienartiklar men även presentkort på matbutiker, vilket är efterfrågat av vissa kvinnor.

– De jobbar ju för att få ihop en summa pengar som de antingen skickar hem till sina barn i hemlandet eller ger till sin hallick. Så de är väldigt fokuserade på använda pengarna till det och inte sina egna behov. Och då är mat en sådan sak de inte prioriterar, säger Josefina.

Hör mer om organisationen Noomi i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.