Nora Neurath i Malmö filmar sig själv när hon äter och lägger ut i sociala medier, en internetfenomen som kallas mukbangs

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nora Neurath i Malmö gör mukbangs på Tiktok, en trend som är omdebatterad. Foto: Elin Syuleymanova/SVT

Nora i Malmö gör mukbangs – försvarar kritiserade mattrenden

Uppdaterad
Publicerad

Internetfenomenet ”mukbang” har trendat i många år. Ordagrant betyder det ”ätshow” och går ut på att man filmar sig själv när man äter mat – ofta i stora mängder. Men trenden har kritiserats, bland annat för att uppmuntra till hetsätning.

Nora Neurath i Malmö gör videor på Tiktok där hon filmar när hon lagar mat och sedan äter den. Fenomenet har varit populärt länge men har fått ett nytt uppsving under den senaste tiden.

– Trenden med mukbangs har ju vuxit. Man ser det överallt hela tiden i ens flöden, säger Nora Neurath.

Hon har gjort mukbangs i några år och tycker att det är kul att få interagera med sina tittare.

Sushi i stora mängder

En ny mukbang-trend i Sverige har den senaste tiden varit att under kort tid äta stora mängder sushi. Influencern Lisa Sidén når miljonpublik när hon äter sushi men får också kritiska kommentarer om hetsätning och att det kan ge unga personer en skev syn på sin kropp och relationen till mat.

– Detta är bara så jag äter. Jag älskar mat och i stora mängder, om folk stör sig på det kunde jag inte brytt mig mindre, skriver Lisa Sidén till SVT Nyheter.

Hjälpa människor som har svårt med mat

Nora Neurath håller inte med om kritiken som har riktats mot sushi-trenden. Hon tycker snarare att det är underhållande.

– När jag först såg videor med Lisa blev jag bara imponerad att hon kunde äta så mycket, säger hon.

Nora berättar också att hon själv snarare får kommentarer och meddelanden om att hennes videor hjälper de som har en dålig relation med mat eller lider av ätstörningar.

– De skriver att det är skönt att kolla på någon som äter mat. Mukbangs kan vara något bra. Man ska kunna visa att man äter mat, säger Nora Neurath.

Man som äter nudlar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar kulturjournalisten Ayan Jamal mer om vad internetfenomenet mukbang är för något och varför det både uppskattas och får kritik. Foto: SVT arkiv

HIT KAN DU VÄNDA DIG ANGÅENDE ÄTSTÖRNINGAR

I länkarna här nere kan du läsa mer om olika former av ätstörning. I länkarna finns också samtalsstöd och information om när och var man ska söka vård.

Här hittar du kontaktuppgifter till organisationer som kan stötta och ge råd till drabbade och anhöriga.

Vårdguiden om ätstörningar – Ring 1177 eller gå till 1177.se

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

KÄTS – Kunskapscentrum för ätstörningar

Tjejzonen – Sveriges största stödorganisation för tjejer 12-25 år

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.