Foto: SVT

Nostalgikick i Mörarp

Uppdaterad
Publicerad

I Mörarp utanför Helsingborg ligger en Caltexmack med anor. Den kommer från en tid när konkurrenterna hette BP, Esso, Nynäs, IC och Koppartrans.

De som gjorde det får sig en rejäl nostalgikick om de träder in på den här macken. Det mesta är kvar, både i butiken och i verkstan. Den är kulturminnesmärkt, och är också på väg att byggnadsminnesförklaras.

– Det är kanske inte så många som vet var Mörarp ligger, men  macken är det många som har sett i motortidningar, säger Mörarpsbon Olle Winberg,ägare till en kromglänsande Cadillac från 50-talet.

Den nuvarande ägaren är egentligen inte alls i motorbranschen. Det var ett rent impulsköp som gjorde honom till mackägare.

– Jag skulle bara köpa en reservdel till min sons moped här, när den förre ägaren berättade att macken var till salu. Jag tänkte i tjugo sekunder innan jag slog till. Så jag kom hem med både reservdel och en mack. Min fru blev vansinning, berättar den nuvarande ägaren Lars Bengtsson.

Men macken är inte igång. Man kan inte köpa bensin. Om den ska överleva måste det in annan verksamhet här.

– Det kanske kan bli ett café eller en verkstad för veteranbilägare eller nåt ditåt, säger Lars Bengtsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.