• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

bilder från valnötsfestivalen i Torup bokskogen utanför Malmö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nyskördade och tillagade valnötter är en delikatess för många av de tusentals besökare som tar sig Valnötsfestivalen i Torup i helgen. Men tjuvar stjäl säckvis med valnötter under skördetiden viket påverkar tillgången för besökarna. Foto: Andreas Jelvefors

Nöttjuvar hot mot valnötsfestival i Torups slottsträdgård

Uppdaterad
Publicerad

Stöld av valnötter och vandalisering av träd är ett återkommande problem i Torups slottsträdgård. Valnötsfestivalen som hålls i helgen var tänkt att få stopp på problemet.

– Tyvärr kan vi inte se att det blivit bättre, säger Jessica Grundén, enhetschef för fastighets- och gatukontoret på Malmö stad.

Polisanmälningar har gjorts. Vakter ronderar. Men ändå tycks valnötterna i Torups slottsträdgård vara så attraktiva att den olagliga plockningen av nötter inte upphör. Under hösten har vittnen sett folk lyfta iväg säckvis med valnötter.

Avancerade plockmetoder

– Vissa är ganska avancerade och har med sig egna tillhyggen, såsom fälgkors, fästa vid rep och slänger upp i träden. Ibland kan man kanske knäcka en gren för att slå med den, eller så ger man sig på stöden för våra nyplanterade äppelträd. Vissa har till och med ryckt upp skyltarna med förbud att plock, för att använda dem för att slå ned valnötter till marken, säger Jessica Grundén, enhetschef för fastighets- och gatukontoret på Malmö stad.

Färre nötter till allmänheten

Förutom att träd skadats så blir mängden nötter som allmänheten kan få plocka och smaka av under festivaldagarna begränsad. Valnötsträden står på privat mark, så när festivalen startade för tre år sedan var det med förhoppningen att fler skulle få njuta av de åtråvärda nötterna och att de som olagligen hämtade hem säckvis skulle försvinna.

Vill ha fler väktare

– Det har inte haft full effekt, det får vi säga. Vi har ju även ronderande väktare som kommer och ser över området, så vi kommer få fortsätta till nästa år för att se vad mer vi kan göra för att skydda våra träd här. Kanske får vi utöka antalet väktare, säger Jessica Grundén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.