Region Skåne inför ett intelligent datasystem som kostar 1,3 miljarder kronor. Foto: SVT

Nu digitaliseras den skånska sjukvården

Publicerad

Sjukvården i Skåne står för den största förändringen på många år. Från att det mesta hanterats med papper och penna, ska Region Skåne införa ett intelligent datasystem som ska spara tid, pengar och rädda liv.

– Under de 46 år som jag har varit delaktig i Region Skåne har aldrig varit med om något liknande, säger Pelle Johnsson, hjärtkirurg och kliniskt ansvarig för införandet av IT-systemet.

Skåne ska bli först i landet med att samla alla sjukhus, vårdcentraler och även kommuners sjukvård i ett och samma IT-system. Idag är datan uppdelad i hundratals olika system och i mängder av papper.

– Det är extremt mycket papper. Vi har 18 miljoner laboratorieremisser och åtta miljoner konsultationsremisser varje år på papper, säger Pelle Johnsson.

– Med tanke på att det krävs 10-15 minuters administration kring varje pappersbit, är det väldigt många timmar och tjänster vi kan använda till annat än att skyffla papper.

Stor investering

IT-systemet har kostat 1,3 miljarder kronor. Det ska inte bara samla all data på samma ställe. Systemet kan också slå larm om exempelvis en patienten ordineras fel läkemedel.

Pelle Johnsson berättar att en studie i Boston visade att hela 22 procent av ordinationen av läkemedel var felaktig.

Idag finns ingen samordning mellan vårdcentraler och sjukhus när det gäller patienters journaler. En annan fördel för patienterna är att vården blir mer jämlik, enligt Pelle Johnsson.

– Vi måste standardisera vården inom Region Skåne och göra på samma sätt. Då blir vården äntligen mer jämlik.

Nu ska personalen utbildas i det som kallas Skånes digitala vårdsystem, SDV. Enligt planen ska SUS införa arbetssättet den 1 november 2020 och sedan följas av andra sjukhus, vårdcentraler och kommuner.

– SDV gör att det blir lättare att göra rätt, svårare att göra fel, säger Björn Eriksson, chef för SUS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.