Veronica Gustafsson, kommunpolis i Osby och Östra Göinge, och Niklas Årcén, lokalpolisområdeschef i lokalpolisområde Hässleholm, tittar leende in i kameran utanför nya polisstationen i Osby

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 16 september gör polisen sin första dag på den nya polisstationen i Osby. I videoklippet visar kommunpolis Veronica Gustafsson och lokalpolisområdeschef Niklas Årcén delar av byggnaden. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Nu får Osby polisstation igen – efter nästan tio år utan

Publicerad

Utredare och områdespoliser med Osby som bas – och splitternya lokaler med förhörsrum, och toalett anpassad för urinprov. I dagarna invigs Osbys nya polisstation.

– Jag tror det betyder mycket för medborgarna, säger Veronica Gustafsson som är kommunpolis i Osby och Östra Göinge.

Polisstationen i Osby försvann för nästan tio år sedan när kommunhuset – där polisen huserade – byggdes om. Polisstationen ersattes av ett kontor i samma byggnad som Borgen i centrum. Inga poliser har utgått från kontoret utan det har använts då och då till exempelvis möten. Man har också haft ett mobilt poliskontor på plats på torget en dag varannan vecka.

Chefen: Utmaning att räcka till

Nu, däremot, kommer kommunpolisen, flera utredare och områdespoliser – hur många vill man dock inte uppge – jobba med den nya polisstationen i Osby som bas och då främst mot Osby och Östra Göinge.

– Vi vill kunna ha en kontinuitet och långsiktighet och vara på plats över tid, säger Niklas Årcén, chef i lokalpolisområde Hässleholm.

Är det inte dåligt att man inte haft den kontinuiteten under de senaste tio åren?

– Det kan man tycka. Det finns nog många anledningar till varför men vi har fått förhålla oss till de lokaler vi haft och göra det bästa utav det. Det har varit en utmaning vissa tider att räcka till – och det kan det fortfarande vara ibland – men vi har en tillväxt nu inom polisen och ser en möjlighet att kunna fast etablera oss här uppe, säger Niklas Årcén.

Delar hus med räddningstjänst och ambulans

Polisstationen är en del av det nya blåljushuset i Osby där även räddningstjänst och ambulans kommer husera. Polisstationen kommer dock inte vara öppen för allmänheten – om man ska till exempel förnya sitt pass får man ta sig till exempelvis Hässleholm.

I videoklippet ovan: Titta in i den nya polisstationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.