Beslagtagna och förverkade pengar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personer i kriminella kretsar som inte kan förklara hur de kommit över pengar får hädanefter finna sig i att de kan beslagtas. Foto: Polisen

Nu får polisen rätt att ta kriminellas pengar, klockor och bilar

Publicerad

Kan du inte plocka in de kriminella, så plocka dem åtminstone på deras pengar, klockor och lyxbilar.

Riktigt så drastiskt uttryckte de sig kanske inte, poliserna och åklagarna som på fredagen höll pressträff om den nya förverkandelagen som träder i kraft 8 november.

Men budskapet var ändå tydligt; personer i kriminella kretsar som inte kan förklara hur de kommit över t ex pengar eller dyra lyxvaror får hädanefter finna sig i att godset beslagtas och förverkas – även om brott inte går att styrka.

”Självständigt förverkande”

– Tanken är helt enkelt att få bort brottsvinster från samhället. Är det mer sannolikt än inte att en tillgång härrör från brott kan den förverkas, förklarar kammaråklagare Fredrik Jönsson.

Detta så kallade självständiga förverkande ska prövas av domstol och utredningen ska ledas av åklagare.

– Många i de kriminella kretsarna doppar inte själva fingrarna i syltburken utan håller sig i bakgrunden och styr. Dem kan vi nu komma åt på ett annat sätt, säger Karin Jensen, regional samordnare mot kriminell ekonomi.

Se mer i klippet ovan om polisens nya vapen mot den organiserade brottsligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.