Regeringen menar att e-cigaretter normaliserar rökning och att det därför är helt rimligt att införa en skatt. Butiksägaren Ola Troedsson i Malmö tror istället att nikotinskatten kan få motsatt effekt.
– Jag har hört många kunder som har varit irriterande som säger att de lika gärna kan börja röka igen och det är ju lite synd tycker jag, säger Ola Troedsson.
Två kronor per milliliter
Priset på nikotinvätskor kommer att höjas med två kronor per milliliter. Det innebär att en 10 ml flaska som tidigare kostat 40 kr nu kommer att landa på 64 kronor. Pierre Melkersson är tillsynshandläggare på länsstyrelsen i Malmö och ser positivt på att det nu införs en skatt på den här typen av produkter.
– Vi vet att nikotin är ett starkt beroendeframkallande ämne med många negativa hälsokonsekvenser. Pris är en sådan faktor som kan bidra till en minskad konsumtion, säger Pierre Melkersson.
Ola Troedsson menar även att skattelagstiftningen är bristfällig eftersom den är baserad på volym och inte styrkan nikotin i vätskan.
– Risken är att folk börjar blanda själva nu. Att de köper starkare nikotin och mixtrar med det hemma. Jag tycker att det hade varit bättre om de hade satt skatten efter hur mycket nikotin som finns i flaskan, säger Ola Troedsson.
De starkaste vätskorna skattefria
Det är inte alla nikotinvätskor som beskattas. De allra starkaste nikotinvätskorna, starkare än 17 mg/ml, kommer inte beskattas eftersom de egentligen inte får säljas till privatpersoner. Handeln är tillståndspliktig men är ändå vanligt förekommande på marknaden.
– En risk om de starkaste nikotinvätskorna undantas från beskattning är att de säljs till ett lägre pris än vätskor med lägre koncentration nikotin. Det kan innebära att konsumenterna köper den starkare produkten trots att det inte var det man hade tänkt, säger Pierre Melkersson.