Den lille havfrue kan komma att videoövervakas. Foto: TT

Nu kan Den lille havfrue kameraövervakas

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks mest kända skulptur Den lille havfrue vandaliserades på nytt under natten till onsdagen. Nu har Köpenhamns kulturborgmästare tröttnat på illdåden och vill sätta upp kameraövervakning vid statyn.

Skulpturen Den lille havfrue, eller Den lilla sjöjungfrun som den heter på svenska, har en gedigen historia av olika mer eller mindre kreativa vandaliseringar. Bronsskulpturen, efter en saga av H.C Andersen, har blivit iklädd underkläder, fått både huvud och arm avsågat, blivit sprängd och flertalet gånger blivit målad i himmelens alla färger.

LÄS MER: Den lille havfrue i Köpenhamn vandaliserad

Efter att statyn de senaste två veckorna har blivit målad både röd och blå har Köpenhamns kulturborgmästare Carl Christian Ebbesen fått nog. Han har nu tagit kontakt med Köpenhamnspolisen för att undersöka möjligheterna att videoövervaka skulpturen, det skriver DR på sin hemsida.

– Jag anser att videoövervakning kan bidra till att ha en förebyggande effekt och samla in bevismaterial ifall det skulle ske igen, säger Carl Christian Ebbesen till DR.

Kulturborgmästare Carl Christian Ebbesens önskan ser ut att gå i uppfyllelse. Enligt det danska justitiedepartementet kan städer på egen hand installera videoövervakning intill skulpturer för att förebygga vandalisering under förutsättning att de upplyser om det och håller sig inom persondatalagens ramar.

Den danska polisen undersöker just nu möjligheterna att montera upp videoövervakning på platsen.

Den lille havfrue

Skulpturen Den lille havfruen är gjord av den danske skulptören Edvard Eriksen och avtäcktes på sensommaren 1913. Den är inspirerad av H.C Andersens saga med samma namn och sitter på en sten Langelinie på Østerbro i Köpenhamn. Skulptörens fru Eline Eriksen fick sitta modell vid tillverkandet av skulpturen som har kopior i städer i både Kanada och USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.