Andy Warhol-bilder av Vladimir Lenin och Mao Zedong som hänger på Sjöbo vårdcentral.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilderna på Mao Zedong och Vladimir Lenin är en del av konstsamlingen som Lars-Olof Tobiasson byggt upp i nästan 40 år på vårdcentralen. Nu ska allt ner. Foto: Per Lärka/SVT

Nu kastas Lenin och Mao ut från vårdcentralen i Sjöbo – efter förslag från SD

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1986 har läkaren Lars-Olof Tobiasson hängt upp sin egen konst på vårdcentralen i Sjöbo. Nu ska allt bort efter att Sverigedemokraterna i Region Skåne blivit uppmärksammades på att konstsamlingen innehåller två Andy Warhol-tavlor av Mao Zedong och Vladimir Lenin.

– Jag blev uppmärksammad av folk som bor i Sjöbo att de här tavlorna hängde där så jag körde dit själv, berättar Sverigedemokraternas regionråd Paul Svensson.

Efter det skrev han tillsammans med några partikamrater ett initiativärende till fastighets- och servicenämnden om att de två tavlorna föreställande Mao och Lenin borde tas ner från vårdcentralens väggar.

Även en tavla av konstnären Philppe Huart där ordet ”crack” står skrivet över godis och en dödskalle av brittiske konstnären David Shrigley ser Paul Svensson som opassande på en vårdcentral.

Går inte ihop med värdegrund

Han menar att de inte går ihop med Regions Skånes värdegrundsord: välkomnande, drivande, omtanke och respekt.

Vad borde man ha på väggen?

– Man kan ha i princip allting utom porträtterade massmördare, det är upp till förvaltningen att avgöra, säger Paul Svensson (SD).

Alla tavlor tas bort

Trots att Sverigedemokraterna endast pekade ut dessa tavlor har Lars-Olof Tobiasson nu fått beskedet att alla tavlor nu ska avlägsnas från vårdcentralen.

Detta eftersom Region Skånes riktlinjer sedan en lång tid tillbaka säger att enbart regionens egen konst ska hänga på väggarna i regionens lokaler.

– Jag har inga synpunkter på konsten i sig utan för mig är det viktigt att vi har ett ramverk från våra förtroendevalda och det ska vi följa, säger Region Skånes fastighetsdirektör Pål Svensson

Han säger att han själv inte känt till ”utställningen” i Sjöbo som Lars-Olof Tobiasson haft sedan 1986.

Ingen hyllning till kommunismen

Lars-Olof Tobiasson blev själv förvånad när han fick beskedet.

– Det är väldigt ledsamt, jag har ägnat mycket tid åt detta och gjort det för att glädja. Så det känns lite som ”otack är världens lön”, säger han.

Angående Warholporträtten av Mao Zedong och Vladimir Lenin menar han att de vare sig är skapade eller upphängda som en hyllning.

– Det är uppsatta för att det är bra konst.

– Om man inte känner till Andy Warhol och bakgrunden kan jag förstå att man tycker det är hemskt att det sitter där. Men det är inte många som reagerat på det.

Lotteri bland kollegor

Lars-Olof Tobiasson ska nu åka och först ta ner de fyra utpekade tavlorna och under hösten ta ner resten. En del hamnar hos auktionsverk.

– Och det som inte är tillräckligt värdefullt ska jag lotta ut bland kollegor.

2021 fick SVT Nyheter Skåne en guidad visning av Lars-Olof Tobiasson:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på en guidad visning av konstverken som nu ska plockas ner från Sjöbo vårdcentral. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.