Kille med röd jacka gör tummen upp vid en skylt med texten hjärtstartare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
HLR-instruktören Johan Månsson Christell brinner för att få fler skåningar till att bli SMS-livräddare. Foto: Johan Dernelius

Nu ska fler räddas – SMS-livräddare introduceras i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Är du över 18 år, kan göra hjärt-lungräddning (HLR) och äger en smartphone? Då tycker Hjärtuppropet att du ska anmäla dig till att bli en sms-livräddare som nu introduceras i Skåne.

I Sverige inträffar cirka 6 000 plötsliga hjärtstopp varje år utanför sjukhusen men bara ca 12 procent räddas. I Danmark där ett system med SMS-räddare redan finns är motsvarande siffra 16 procent. Man hoppas nu att fler liv räddas tack vare att Skåne nu ansluter sig till sms-livräddarsystemet.

– De som är i närheten av ett hjärtstopp får ett sms av larmcentralen. Då kan man springa dit och påbörja en livräddande insats i väntan på ambulans, säger Johan Månsson Christell, som arbetar som HLR-instruktör och är frivillig SMS-livräddare.

Många oregistrerade hjärtstartare

Ute i de skånska kommunerna finns många hjärtstartare ute på företag, skolor och bibliotek som inte är tillgängliga dygnet runt. Dessa vill man nu få in i systemet.

– I Skåne finns knappt 3 000 stycken hjärtstartare registrerade i Svenska Hjärtstartarregistret, men majoriteten av hjärtstartare är dessvärre inte tillgängliga utanför kontorstid. Vissa kommuner är i framkant, till exempel Trelleborg där majoriteten av hjärtstartarna är registrerade. Och hälften av dessa tillgängliga dygnet runt. Man kan hoppas på att andra kommuner följer detta. Hjärtstartare som är placerade med tillgänglighet dygnet runt är en viktig faktor för att öka chansen till att rädda fler liv, säger Cecilia Andréll, regionansvarig för sms-livräddare Skåne, Team HLR Practicum.

– Fler än 13 000 sms-livräddare var registrerade idag, när systemet aktiverades. Det finns livräddare i samtliga kommuner men vi behöver fler i glesbygden, säger Cecilia Andréll, regionansvarig för sms-livräddare Skåne, Team HLR Practicum. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.