• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I Västra Hamnen i Malmö byggs nya speciallokaler för polisutbildningen. Foto: SVT/TT

Här byggs skjutbanor och celler för att utbilda nya poliser

Publicerad

Nästan hundra studenter börjar på den nya polisutbildningen i Malmö i januari. Förberedelserna pågår för fullt, bland annat byggs nya speciallokaler i Västra Hamnen.

– En polisutbildning kräver en del som vanliga utbildningar inte kräver, som förhörsrum, celler och även skjutbanor, säger Caroline Mellgren, programansvarig på utbildningen i Malmö.

Caroline Mellgren, programansvarig på polisutbildningen i Malmö. Foto: SVT

Behovet av poliser är stort och antalet som söker till utbildningen ökar för varje år. Inför vårterminen var ansökningarna nästan 11 500 – men det är bara 771 som antagits. 96 studenter har erbjudits plats i Malmö.

– Det har varit en hektisk period, vi hoppas att det är många som bor i närområdet som vill läsa sin utbildning här och att man på så sätt ska locka fler att läsa polisutbildningen.

Finns i fem städer

Polisutbildningen finns nu på fem platser i landet. Sedan tidigare finns en utbildning i polisregion Syd, på Linnéuniversitetet i Växjö. Regeringens mål är att Sverige ska ha 10 000 fler poliser år 2024.

– Det finns ju särskilda utmaningar i alla storstäder, och Malmö är en utav dem. Därför tror vi att det är bra att den ligger här, säger Caroline Mellgren.

”Ett jättefint uppdrag”

Att starta upp polisutbildningen från grunden i just Malmö har gått fort, ungefär ett och ett halvt år. Allt från planering till lokaler har kostat ungefär 20 miljoner kronor.

– Det är ett jättefint uppdrag för universitet att få vara med och ta sig an den här utmaningen som vi har gemensamt med polisen och övriga lärosäten, att det utbildas fler professionella poliser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.