Den brunmarmorerade bärfisen är en så kallad invasiv art, vilket innebär att den kan föröka och sprida sig snabbt.
I Skåne har Anticimex hittat cirka tjugo brunmarmorerade bärfisar i olika försändelser, mestadels från Italien.
Fripassagerare
– Den här bärfisen är en riktig ”fripassagerare”. De kryper in i teknisk utrustning och andra prylar och övervintrar där, på ställen där man inte väntar sig skadedjur, säger Tomas Persson som är biolog på Anticimex.
På länsstyrelsen i Skåne är man inte glad att höra att just denna art har hittats i Sverige.
– Nej, det är olyckligt. De lever ju på bär och frukt, men även grödor som majs. De suger saften ur frukten som då förstörs. I USA har de slagit ut hela äppelodlingsdistrikt och orsakat skador i miljardklassen, säger Nils Carlsson, expert på invasiva arter på länsstyrelsen i Skåne.
Bärfisen hör ursprungligen hemma i Asien, men kom för 20 år sen till USA, där den har spridit och förökat sig mycket fort och är ett skadedjur inom jordbrukssektorn.
Förökar sig snabbt
Sedan drygt tio år tillbaka finns arten även i Europa i till exempel Italien.
Men kan den överleva här?
– Ja, den är duktig på att krypa in och övervintra så det är absolut troligt att den kan klara sig i södra Sverige. Hittar man den så gäller det att ta tag i problemet snabbt, säger Nils Carlsson.
Men ännu har inte den brunmarmorerade bärfisen hittats utomhus i Skåne enligt jordbruksverket som också följer utvecklingen.
– Nej, det har inte hittats någon i det fria än, men det skulle inte förvåna mig om vi hittar i år. Jag är absolut oroad, säger Sanja Manduric, rådgivare vid Jordbruksverkets växtskyddscentral i Alnarp.
Fakta om brunmarmorerad bärfis:
Den brunmarmorerade bärfisen är runt 1,5 cm, är brunspräcklig med flera ljusa fläckar i framkanten på halsskölden och den har även vita band på antennerna.
I Sverige finns 29 olika arter av bärfis, där en av de vanligare är den håriga bärfisen, som till viss del liknar den brunmarmorerade bärfisen.
Källa: Anticimex