Foto: Andreas Hillergren /TT

Våg av bedrägeriförsök mot äldre i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har antalet bedrägerier ökat kraftigt i polisområde Syd. En äldre kvinna höll på att bli av med 800.000 kronor sedan hon lurats att uppge sina bankuppgifter men som tur var hann banken frysa pengarna.

– Det som sticker ut med de här bedrägerierna är att de som ringer ger ett så proffsigt intryck och är så trovärdiga, säger Nils Norling, presstalesperson vid polisen i Malmö.

695 ärenden

Han berättar att omkring 2.000 anmälningar från hela landet har kommit in till polisen de senaste veckorna. Av dem kommer 695 från polisområde Syd.

– Jag vågar inte gissa varför det är så, kanske är det bara slumpen, säger Nils Norling.

Bedrägerierna går till så att en person (oftast äldre) blir uppringda av någon som påstår sig komma från ett kreditinstitut, vara banktjänsteman eller ett företag.

Sen lyckas de på olika sätt få personerna att öppna sina bankdosor eller bank-id.

– De är väldigt manipulerande och vältaliga. Till exempel har de flera gånger kopplat över samtalet till en kollega för att visa att de är trovärdiga, säger Nils Norling.

Fattade misstankar

Han berättar till exempel om ett fall förra veckan där någon ringt hem till en kvinna och uppgett sig för att komma från Telenor. Bedragaren sa att hon betalt för mycket och skulle få pengarna tillbaka. Kvinna gjorde som hon blev tillsagd men blev sen misstänksam och ringde sin bank.

På banken kunde de se att någon varit inne på hennes konto men inga pengar hade hunnit försvinna.

– Jag vill verkligen uppmana alla att aldrig, aldrig göra bankuppgifter tillgängliga för någon som ringer för inga banker eller kreditbolag gör så, säger Nils Norling.

Han uppmanar människor att säga nej tack och sedan ringa upp företaget själv och ta reda på om någon därifrån ringt dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.