Ny metod mot förlossningsrädsla

Publicerad

Ungefär 20 procent av alla gravida kvinnor upplever någon form av förlossningsrädsla. Men nu finns metoden att föda utan rädsla i Skåne, som ska ge en positiv förlossningsupplevelse.

Anna och Kasper Lejon har en son som är fyra veckor gammal. När Anna fick reda på att hon var gravid kände hon sig lite orolig och obekväm inför hur det skulle gå när hon väl skulle föda.

– Det var på grund av smärtan. Sedan hade jag ett rätt så stort kontrollbehov. Det är ju en situation som jag aldrig varit i och där jag fick släppa allt, berättar Anna Lejon.

Och hon är inte ensam om att känna såhär. Enligt en rapport från Socialstyrelsen är 17 procent av alla förlossningar kejsarsnitt och hälften av dem görs utifrån kvinnans önskan att inte genom traditonell väg, något som bland annat beror på förlossningsrädslor.

Bygger på fyra verktyg

”Att föda utan rädsla” är en metod som kommit till Skåne och som Anna och Kasper testade på. Den är till för att hjälpa blivande föräldrar att komma över rädslan inför förlossningen. Och den bygger på fyra stycken verktyg, andningen, avspänning, rösten och tankens kraft.  Anna Håkansson arbetar som gravidcoach och menar att verktygen har en positiv verkan.

– Om man tänker sig att jag blir stressad och rädd så förändras min andning. I och med att min andning aktiveras så försvårar det också för mig att slappna av. Då blir det naturligtvis svårare för kroppen att öppna upp och föda ett barn, förklarar Anna Håkansson. 

Partnern ska sprida lugn

Oro, stress och ångest är några av de små och stora känslor en blivande mamma kan känna. Metoden baseras på att partnern ska vara stabil och sprida lugn både för och under själva förlossningen.

– Vi fokuserar väldigt mycket på stödet. Vetenskapligt vet man att stödet är den enskilt viktigaste faktorn om hur du upplever din förlossning. Så partnern får lära sig hur kroppen fungerar i sådana situationer, fortsätter Anna Håkansson.

– När jag först fick veta att det var dags, så blev det lite stressigt. Men efter ett det så började jag tänka på metoden, att vara nära och vara lugn och vara ett stöd, avslutar Kasper Lejon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.