Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsprocessen för att analysera patronhylsor förändras – vilket gör att tiden som analysen tar förkortas avsevärt. Bilden är från en skottlossning i Järfälla tidigare i år. Foto: Pontus Lundahl/ TT

Från sju veckor till några timmar – nu kan polisen snabbgranska patronhylsor

Uppdaterad
Publicerad

Det första dygnet sägs ofta vara avgörande vid en brottsplatsundersökning. Här har polisens laboratorium i Linköping tidvis blivit en flaskhals med långa väntetider. Nu lanserar polisen lokala laboratorier.

Just nu genomför Nationellt forensiskt centrum, NFC, en skarp pilotstudie där man lyfter ut analysarbetet av patronhylsor till polisdistrikten. En ny typ av hylscontainer för dna-fri säkring av patronhylsor har tagits fram.

Det innebär att man kan kan påbörja en maskinell undersökning av patronhylsan innan man gör den mer tidskrävande dna-undersökningen, som tidigare behövde vara den första undersökningen för att man inte skulle förstöra fingeravtryck och dna-spår.

Förändrad arbetsprocess

– När polisen kommer till en brottsplats kan det kanske ligga upp till ett 20-tal patronhylsor där. Nu när vi själva gör analysen kan vi väldigt snabbt se hur många vapen som avlossats och antalet skyttar. Detta förenklar och snabbar upp utredningsarbetet avsevärt, säger Håkan Larsson, gruppchef för grova brott vid polisen i Malmö.

Tack vare designen av den nya hylscontainern, en cylinderformad förvaringsbehållare i plast, har svensk polis lyckats förändra arbetsprocessen.

Världsunikt system

Redan nu har det kommit in flera förfrågningar från andra länders polismyndigheter om den nya svenska tekniken.

– Det finns ett stort intresse. Detta är ett världsunikt system som kommit väldigt lägligt med tanke på den våldsspiral som byggts upp i Sverige. Vi kommer nu kunna frigöra resurser till annat analysarbete, säger Stephen James, chef för laboratoriesektion Stockholm vid NFC.

Efter att patronhylsan lagts i den sterila behållaren analyseras den på plats. Därefter skickas den vidare till NFC i Linköping som letar fingeravtryck och DNA-spår. Foto: Johan Dernelius

Det här gör Nationellt forensiskt centrum, NFC:

I NFC:s labb utförs forensiska undersökningar och analyser på begäran av främst förundersökningsledare – polis eller åklagare.

NFC undersöker och analyserar spår och beslag från brottsplatser, som har säkrats och samlats in av kriminaltekniker eller annan polispersonal.

De stora områdena är DNA-analyser, droganalyser, IT-forensiska undersökningar, spårundersökningar, fingeravtrycksframkallning och identifiering, vapenundersökningar och dokumentundersökningar.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.