• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Nils Norling, presstalesperson på polisen region Syd säger att Malmö den överlägset största problematiken med falska sedlar. Foto: SVT

Ny våg av falska sedlar i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Ett större antal falska sedlar är i omlopp i södra Sverige, Malmö står just nu för hälften av landets anmälningar om penningförfalskning.

– Malmö har just nu den överlägset största problematiken i hela landet. Sedan årsskiftet har vi fått in 25 anmälningar, en dramatisk skillnad mot tidigare år, säger Nils Norling, presstalesperson på polisen region Syd.

Det kan jämföras med januari förra året då fem fall av falska sedlar anmäldes. Totalt under förra året inkom 70 anmälningar.

– Det är väldigt spritt var de här sedlarna finns, det är allt från snabbmatsrestauranger, mindre butiker till större butiker i köpcentrum som Triangeln och Emporia, säger Nils Norling.

På köpcentrumet Emporia upptäckte butikspersonal tidigare i veckan att två kvinnor hade betalat underkläder med en falsk 500-lapp. På Mobilia försökte en man växla en 500-kronorssedel i två olika butiker, men lyckades inte då personalen förstod att sedeln var falsk.

– Problematiken med falska sedlar finns hela tiden, att det är större nu beror förmodligen på att någon tillverkat de här falska sedlar och lyckats få ut dem, möjligen är de nu extra välgjorda, säger Nils Norling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.