Nya laxregler slår hårt mot Österlen

Uppdaterad
Publicerad

Hårdare regler för laxfisket i Östersjön kommer att slå hårt mot Simrishamn, som är något av trollingfiskets Mecka. Hit lockas årligen tusentals fritidsfiskare.

Klockan är strax över åtta och tre trollingbåtar lämnar småbåtshamnen i Simrishamn. Hit kommer varje år tusentals laxfiskare, antingen med egna båtar eller för att hyra in sig på turbåtar. Vissa är inbitna fritidsfiskare, andra som idag, rena nybörjare.

– Jag är här med kollegor på ett regionmöte och en aktivitet, det ska bli riktigt skoj, säger trollingdebutanten Mikael Turesson från Karlskrona.

– Den är utarbetad uti minsta detalj, det är Kerrolf som tar den första och jag tar den sista, om det blir en sista... Men vi har höga förväntningar idag, så någon lär det bli....

Ekolodet avslöjar

Det dröjer inte länge förrän vår skeppare Johan Abelsson pekar på ekolodet och säger att här finns det lax – och sedan dröjer det bara en halvminut förrän det drar till i en av de åtta revarna och en sexkilos fastnar på kroken. Magnus Kerrolf tar tag i spöet och drar in fisken mot båten där Johan Abelsson håvar in laxen.

– Det känns fantastiskt och jätteskoj, den gjorde lite lagom motstånd så jag kände att vi fick jobba lite båda två. Men det kommer nog fler, det känns som en bra dag, konstaterar en nöjd Magnus Kerrolf från Växjö.

Fettfenan ska vara borta

Men från den 1 augusti gäller nya regler och då får trollingfiskarna titta extra noga på den fångade laxens rygg. Sitter alla fenor där de ska, då är fisken antingen vild eller förmodligen uppfödd utomlands och då måste den släppas ut igen. Men om den bakersta ryggfenan är avklippt, den så kallade fettfenan, då är den uppfödd i Sverige och helt okej att plocka upp och ta med hem.

Bakgrunden är att Sverige vill rädda den vilda laxen och styra såväl yrkesfiske som fritidsfiske mot att i huvudsak bara fiska odlad lax.

För Simrishamn är de nya reglerna ett svårt slag. Man känner sig orättvist behandlade, eftersom de nya hårdare reglerna bara gäller till havs, inte för den som fiskar lax i älvar och vattendrag. Och ännu mer märkligt är att det är bara Sverige som inför reglerna, medan våra grannländer som Finland och Danmark struntar i vilken lax som tas upp. Och Bornholm  ligger bara några sjömil bort över gattet....  

”Sorglig stämning”

– Det är ju liksom samma laxar som kommer att åka upp på Bornholm, så man flyttar ju bara fisket dit istället för i Simrishamn och alla pengarna och  inkomsterna och hotellen. Vem ska äta på restaurang i Simrishamn i mars eller april? Det finns ju inte en människa här förutom trollingfiskare, konstaterar Johan Abelsson.

– Det är ganska sorglig stämning, folk är lite deppade. De ser ju fram mot det här hela året. Själv får jag väl flytta över min verksamhet till Bornholm, jag kommer väl att klara mig på något sätt men det kommer att bli mycket krångligare och jobbigare.

”Upprörande”

Trollingfolket i Simrishamn hade hellre sett en variant, där man begränsat antalet fiskar som får tas i land, till exempel en lax per person och dag.

– Sportfiskeorganisationen i Sverige skrev i ett yttrande att man diskrimeringar trollingfisket och det är precis det som händer. Jag undrar om det är ltillåtet eller lagligt att man väljer ut en liten grupp och drar ett streck över dem, jag tycker det är upprörande, säger Johan Abelsson.

– Det mest korkade är att man inte klipper alla odlade laxar runt Östersjön, då hade inte det här problemet funnits. Då hade det funnits tillräckligt med fenklippt lax för att den här turismen skulle kunna fortgå på ett vettigt sätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.