En död kropp hittades i Nordanå i Staffanstorps kommun. Foto: Mikael Nilsson

Nyfunna mordspår kan koppla mördaren till Nordanå

Uppdaterad
Publicerad

Polisen sätter sitt hopp till tekniska undersökningar när mördarjakten nu återtagits upp efter fyndet av en 18-årig kvinnas nedgrävda kropp i Nordanå.

– De som var inblandade i detta bör vara nervösa, säger kommissarie Bo Lundqvist, chef för polisens avdelning för kalla fall.

Den 18-åriga kvinnan försvann strax före jul 2002. Misstankarna om att hon mördats stärktes när hennes kranium hittas i Bokskogen utanför Torup i oktober året därpå.

Flera män misstänktes för att ha varit delaktiga i mordet och undanröjandet av kroppen. Men förundersökningen ledde aldrig till åtal.

Kroppen hittades i april

I april i år hittades resten av kroppen nedgrävd i Nordanå. Nu har fallet tagits upp igen.

– Vi fokuserar på forensiska undersökningar. Det kan ta tid att få svar.

– På det som har hittats i Nordanå söker vi spår efter gärningsmän. Det kan vara spår av fibrer, dna eller fingeravtryck, säger Bo Lundqvist och nämner tejp som exempel på fynd som undersöks.

Från polisutredningen under 2003 och 2004 finns mycket material från tidigare misstänkta, som analysresultateten sedan kan jämföras med.

”Bör vara nervösa”

– De som var inblandade i detta bör vara nervösa. Med dagens teknik är mycket bättre än vad den var 2003-2004, säger Bo Lundqvist.

En av anledningarna till att förundersökningen mot de misstänkta männen lades ner, var att det inte gick att bevisa av att den 18-åriga kvinnan mördats.

– Vi hittade bara huvudet. Det gick inte att fastställa dödsorsaken och det var svårt att bevisa att hon inte dött av en olyckshändelse, sade Mats Svensson, som var åklagare i fallet 2004, till SVT Nyheter Skåne efter att kroppen hittats i Nordanå.

Bo Lundqvist vill inte kommentera om det finns spår av dödligt våld på kroppen som hittats i Nordanå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.