Foto: Hasse Holmberg / TT

Nykorad nationalfjäril med vind i seglen

Uppdaterad
Publicerad

Den långlivade citronfjärilen är på frammarsch i Sverige – framför allt bryter den ny mark längst uppe i norr. Nu har den utsetts till Sveriges nationalfjäril.

-Det är ett väldigt bra val. Det är den första fjärilen man ser på våren och den sista man ser på hösten, säger Lars Pettersson, docent i zooekologi vid Lunds universitet, som är samordnare i Svensk Dagfjärilsövervakning.

Mer än 20 000 personer deltog i omröstningen som arrangerades av Fjärilshuset i Stockholm. Närmare 40 procent av dem har citronfjärilen som favorit.

Gynnas av värmen

De senaste tolv åren har antalet citronfjärilar ökat i Sverige och den syns också på allt fler platser. Lars Pettersson tror att det beror på varmare somrar.

-Den flyger bra och när det är varma somrar försöker den hitta nya ställen, säger han.

I södra Sverige finns den nästan överallt, medan den i Norrland mest finns längs med kusten, men det är här den nu hittar nya platser att leva på.

-Den rör sig in mot fjällen och den rör sig norrut. Den har spridit sig ganska snabbt, säger Lars Pettersson.

Tidigare har Sverige även fått en nationalfågel (koltrast) och en nationalblomma (blåklocka).

Fakta: Citronfjäril

Citronfjärilens värdväxter är brakved eller getapel. Vid dessa växters knoppar lägger citronfjärilen sina ägg utspridda ett och ett. Under sin livstid kan en hona producera mer än 500 ägg.

Övervintrade citronfjärilar parar sig i april–maj vilket resulterar i nya citronfjärilar i juli–augusti.

Favoritfödan kommer under våren från tussilago, sälg och andra videarter. Under sommaren ökar utbudet och då besöker fjärilarna till exempel ängsvädd, åkervädd, rödklint, rödklöver och olika tistlar.

I september letar citronfjärilarna upp lämpliga platser för övervintring, exempelvis hålrum i stubbar eller under små, täta granar, där de hänger upp och ner. I den positionen uppstår en kamouflageeffekt – fjärilarna liknar gulnade löv.

Källa: SLU Artdatabanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.