– Det gör att vi kan söka spårträffar som vi inte får träff på i vår nationella bas, säger Bo Lundqvist som är chef för kalla fall hos polisen i region syd till SVT Nyheter Skåne.
Bo Lundqvist säger att den svenska polisen inte har några särskilda misstankar mot Peter Madsen i nuläget och att man inte aktivt kommer att ta hans dna för att jämföra det mot svenska brottsoffer.
Jämförelsen kommer snarare att ske automatiskt i samma stund som det svenska och det danska systemet kopplas samman.
120 ouppklarade mord
Att de svenska och danska systemen börjar jämföras med varandra är en del i den så kallade Prüm-konventionen, där länder samarbetar genom att dela med sig av bland annat dna- och fingeravtrycksregister.
– Säg att någon dansk medborgare eller någon som vistas i Danmark har varit i Sverige och begått ett brott och lämnat en dna-träff. När vi då går in i det avtalet kommer spåret automatiskt att köras mot det danska registret, säger Bo Lundqvist.
När en träff upptäcks får den svenska polisen inte direkt reda på allt om personen som matchas med brottsoffret. Träffen kommer istället att dyka upp som ett ärendenummer som används i kontakten med polisen i det andra landet.
I södra Sverige finns det ungefär 120 ouppklarade mord.
TV4 var först med att rapportera om nyheten.