• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

För tredje gången den här säsongen har en kalkonbesättning smittats av fågelinfluensan. Arkivbild. Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Nytt utbrott av fågelinfluensa i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett utbrott av fågelinfluensan har konstaterats i Simrishamn, uppger Jordbruksverket. Det är en kalkonbesättning som har drabbats och man har upptäckt smittan på ett av totalt 13 stall på anläggningen, som nu har spärrats av.

De 3 500 kalkonerna på stallet har avlivats.

Det är det sjunde utbrottet av fågelinfluensa den här säsongen och det femte i Skåne. Det är tredje gången som kalkoner drabbas.

– Vi ser fortsatt en stor spridning av fågelinfluensan i Europa, och det kommer inte som en överraskning att vi får fler fall även i Sverige. Vädret är väldigt gynnsamt för viruset just nu och så länge vi har vinterväder finns det tyvärr risk för fler utbrott, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Totalt har 2,1 miljoner fjäderfän avlivats i Sverige på grund av fågelinfluensan den här säsongen.

Fågelinfluensavirus

Vilda fåglar (främst andfåglar) anses utgöra den naturliga reservoaren för influensavirus av typen H5N1 och H5N8.

Hos vilda fåglar i hela världen cirkulerar en stor mängd olika influensa A-virus utan att orsaka påtaglig sjukdom hos fåglarna. Utbrott orsakade av influensavirus från vilda fåglar förekommer framför allt hos fjäderfä. Andra djurarter kan också smittas av vissa typer av influensa A-virus från fåglar ─ antingen direkt, via fjäderfä ─ eller via andra djurarter.

Det är mycket ovanligt att människor smittas. I en del fall kan viruset också genom mutation anpassas till fortsatt spridning hos andra arter. Så har till exempel gris, häst och människa utvecklat egna linjer av influensavirus.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.