Kriget i Ukraina gjorde Oleksandra Lastovetska till flykting – och svensklärare

Publicerad

Själv tror hon det var ödet som gav henne uppgiften, att hjälpa sina ukrainska landsmän till rätta i det nya landet. Oleksandra Lastovetska är flykting från Ukraina, självlärd i svenska – och nybliven lärare på Medborgarskolan i Simrishamn.

Svenskan har hon snappat upp genom otaliga besök under åren hos sin mamma, som valde att flytta till Sverige och Simrishamn för 20 år sen. När kriget kom till Ukraina visste Oleksandra Lastovetska därför var hon skulle söka skydd.

– När jag väl kom hit gick jag ut i brev och sociala medier och berättade att jag pratade båda språken och gärna hjälpte till. Jag fick min chans när Medborgarskolan hörde av sig, berättar Oleksandra.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Dricker te och drillas i svenska

Nu är hon lärare för cirkeln ”Svenska från dag ett” som hålls för nyanlända ukrainare i både Ystad och Simrishamn. När SVT hälsar på kretsar diskussionen kring svenskarnas familjeförhållanden, med en snabb orientering i nyckelbegrepp som ”särbo” och ”svärmor”.

På det följer tepaus innan en intensiv drillning i det nya landets tungomål tar vid.

– Jag kan inte hjälpa ukrainare att få ett perfekt svenskt uttal, det får de lära sig själva i kontakt med svenskarna. Men jag tror ändå jag har en viktig roll. Många är utomlands för första gången och behöver att någon lotsar dem in i språket och de nya förhållandena, säger Oleksandra.

Se videon med Oleksandra – i färd med att hjälpa sina landsmän i det nya landet.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet