Sven Oredsson, specialist i kirurgi. och medicinsk rådgivare i region Skåne Foto: SVT/privat

Så motiverar region Skåne omskärelse för skattepengar

Uppdaterad
Publicerad

Manlig omskärelse ogillas i grunden inom den svenska sjukvården. Ändå har vissa landsting valt att erbjuda skattefinansierad omskärelse för att pojkar inte ska utsättas för ”köksbordskirurgi”.

”Syftet med att ingreppet sker i offentligt finansierade hälso- och sjukvårdens regi är att förebygga att omskärelse görs på ett sätt som inte är förenligt med barnets bästa”, skrev region Skånes etiska råd i ett yttrande 2015.

I klartext innebär det att man erbjuder skattefinansierad omskärelse för minska riskerna att pojkar utsätts för omskärelse under dåliga hygieniska förhållanden, utan smärtlindring och med risk för skador.

Omskärelser i Skåne

Manlig omskärelse innebär att man på icke medicinska grunder tar bort frisk vävnad. Det är en gammal religiös sedvänja som står i kontrast till nyare syn på barns rättigheter, religionsfrihet kontra FN:s barnkonvention. 

Svenska läkaresällskapets delegation för medicinsk etik kom 2010 fram till att det är etiskt tvivelaktigt att på icke medicinska grunder utföra omskärelse på ett barn som inte själv har haft möjlighet att delta i beslutet.

Nordens barnombudsmän ansåg 2013 att omskärelse som utförs utan att personen har samtyckt bryter mot grundläggande medicinsk-etiska principer och strider mot FN-konventionen om barns rättigheter.

Oenighet

Region Skånes etiska råd skrev förra året ett yttrande om omskärelser men kunde inte enas om en tydlig hållning i frågan.

Etiska rådet tycker att det bästa är att man väntar med omskärelse tills dess att den välinformerade pojken eller mannen kan ta ställning själv i frågan, men skriver att man ” i nödfall” kan erbjuda omskärelse på veckogamla barn om föräldrarna insisterar.

Den svåra frågan för etiska rådet är om man ska ta sociala/kulturella hänsyn. I den frågan är etiska rådet inte enigt. Delar av etiska rådet menar att ett förbud skulle kunna uppfattas som ett uttryck för intolerans och främlingsfientlighet.

Däremot är etiska rådet enigt om att man ska informera tydligt om riskerna som barnet utsätts för och arbeta för en attitydförändring

Varför är frågan om omskärelse så svår att ta ställning till?

–  Å ena sidan inser nästan alla att man inte ska stympa ett barn men å andra sidan anser vi inte att det är etiskt att ett litet barn utsätts för okvalificerad kirurgi med smärta och risk för komplikationer. Då blir det svårt att säga ja eller nej, säger Sven Oredsson, specialist i kirurgi. och medicinsk rådgivare i region Skåne

Förebyggande syfte

Tycker du det är rätt av region Skåne att erbjuda skattefinansierad omskärelse?

– Jag säger ja till omskärelse i offentlig regi för att skydda barnet mot skador och smärta, men anser att det är jätteviktigt att informera föräldrar om riskerna för att på sikt uppnå en attitydförändring. Vi kan inte ändra mångtusenåriga religioners syn på kort tid.

– Det kräver en långsiktig attitydförändring. Därför måste man inom verksamheten informera om riskerna och tydligt markera att omskärelse kan få komplikationer och saknar medicinska fördelar. Sedan är det upp till föräldrarna, säger Sven Oredsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omskärelser i Skåne

Mer i ämnet