Två kuskar och två hästar på en äng i Lund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ängen mellan Kemicentrum och Hotel Ideon i Lund slås en gång om året av arbetskusken Sigvard Gustavsson och hästarna Tum och Sparre. I år har de också fått hjälp av Åsa Zetterquist. Foto: Petra Hultman/SVT

Ökad efterfrågan på fossilfria hästkrafter

Publicerad

Ett ökat miljötänk gör att också efterfrågan på miljövänligare hästkrafter ökar. I Lund slås ängen utanför kemicentrum varje år av hästar istället för traktor.

De nordsvenska brukshästarna Sparre och Tums långa luggar hänger ner över ögonen och håller de envisa flugorna borta medan de drar slåttermaskinen efter sig.

– Det här är nog deras favoritjobb för de kan passa på att äta och tanka ny energi samtidigt, säger arbetskusken Sigvard Gustavsson som också äger hästarna.

Flera olika uppdragsgivare

Till ängen utanför Kemicentrum kommer han med sina hästar för att slå gräset – ungefär samma tid i augusti varje år. Han och landets andra arbetskuskar får allt fler uppdrag.

– I det här fallet är det Peab som är uppdragsgivare, men annars är det framför allt kommuner, länsstyrelser och skogsstyrelsen som är våra kunder, säger Sigvard Gustavsson.

Kusken Åsa Zetterquist var en gång Sigvard Gustavssons elev, men har nu egen kuskverksamhet som hon kan leva på.

– Förutom ängsslåtter klipper vi också gräs med hästarna på våren och sommaren. Vintertid är det framförallt arbete i skogen, men det kan också bli olika evenemang som till exempel bröllop, säger Åsa Zetterquist.

Ökat miljömedvetande

Sigvard Gustavsson tror att det framför allt är ett ökat miljömedvetande som ligger bakom efterfrågan på deras tjänster.

– Det är inte mycket mångfald i en gräsmatta. En slåtteräng är så mycket artrikare, säger han.

Åsa Zetterquist håller med.

– Det ligger i tiden att se bakåt – hur kunde man ha ängsmarker med örtväxter och pollinerare förr? Vad har vi misslyckats med?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.