– När man bränner flaggor och markerar finns det anledning att stärka upp, säger Mats Grahl, kommunpolis i Trelleborg.
Det är för andra året i rad som Trelleborg Pride arrangerar en parad i regnbågens färger. Förra året gick drygt 2.000 personer i paraden enligt arrangörerna och i år hoppas de på ännu fler.
Den senaste veckans flaggbränningar vill de inte fokusera alltför mycket på.
– Det är extremt tråkigt att det finns människor som har det synsättet, det är väldigt otäckt. Samtidigt så är de få, så vi är inte oroliga, säger Sebastian Petersen, arrangör för paraden.
Rubricerat som hatbrott
Första gången regnbågsflaggor brändes i Trelleborg var förra året. Elva flaggor rycktes upp utanför kommunhuset. I år var det dags igen.
– De rev ner sju flaggor och jag fick också reda på att Nordiska motståndsrörelsens klistermärken var fastklistrade på flaggstängerna, sen lades bilder upp där flaggorna eldas upp, säger Sebastian Petersen.
På den nazistiska gruppens hemsida har gruppen själva lagt ut bilder på när de bränner flaggor, som de menar är nedplockade i Trelleborg. Bilder som polisen har tagit del av.
Mer personal
På onsdagen var ingen misstänkt eller gripen, en anmälan om skadegörelse, stöld och hets mot folkgrupp är upprättad hos polisen.
– Det är för att man har bränt flaggor och det finns en symbolik i detta, säger Mats Grahl, kommunpolis.
Samtidigt förstärker polisen med mer personal inför paraden.
– Som det ser ut nu har vi inte fått in en större hotbild, men vi stärker upp med personal, säger Mats Grahl.
Högerextrema bakom hotbild
Han är insatschef för polisen under Pride och berättar att de i Trelleborg följt händelseutvecklingen både i Stockholm och Malmö.
– Vi följer det med intresse eftersom det kan återspegla den hotbild som finns. Det var dumheter i Stockholm, där tog vi hand om dem som försökte störa Pride. I Malmö gick det bra och vi får ta med oss den erfarenheten också.
Varifrån kommer hotbilden?
– Den kommer från den extrema högerkanten. Det finns forum där de kommunicerar med varandra och det håller vår underrättelseenhet ett extra öga på.
När det gäller de uppbrända flaggorna är händelsen anmäld av Trelleborgs kommun, med arrangörerna till Trelleborg Pride som målsägare. Flaggorna tillhörde nämligen dem.
”Motarbeta fördomar”
Nu vill arrangörerna istället fokusera på den kommande paraden.
– Vi gör det här för att frågorna behöver lyftas i alla kommuner. Vi behöver motarbeta fördomar och öka förståelsen, säger Sebastian Petersen.
SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med Nordiska motståndsrörelsen som inte svarar på frågor utan hänvisar via mejl till en artikel om sitt motstånd mot HBTQ-rörelsen.