• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ökat tryck på flyktinghälsan i Malmö – ”Cancersjuka kommer hit för läkemedel”

Uppdaterad
Publicerad

Patientflödet till flyktinghälsan ökar. Det är mellan 10 och 30 ukrainska flyktingar om dagen som besöker kliniken.

– Vi kan notera att de har lämnat landet i all hast, säger sjuksköterskan Åsa Wieslander.

För knappt ett år sedan skulle flyktinghälsan i Malmö läggas ned. Men nedläggningen stoppades, vilket verksamhetschefen Mehran Redjamand är nöjd med.

– Självklart är flyktinghälsan en stor resurs. Vi har kunskap och rutiner kring hur man kan hantera patienter från andra länder, säger han.

Ukrainska flyktingar i Skåne

På plats finns alltid ett antal tolkar för de patienter som vill ha hjälp med kommunikationen. Sedan några veckor tillbaka förses kliniken även med ukrainska tolkar i den mån det är möjligt.

– Det finns åtta ukrainska tolkar i regionen. Men vi har lagt en beställning och står högt på priolistan, säger Mehran Redjamand.

Behov av läkemedel och behandling

För tillfället kommer mellan 10 och 30 ukrainska flyktingar om dagen till flyktinghälsan. Enligt sjuksköterskan Åsa Wieslander är de flesta i behov av läkemedel eller av att fortsätta avbrutna behandlingar.

– Jag har träffat ett autistiskt barn som behövde läkemedel. Också en cancersjuk kvinna som skulle på behandling, men som istället tvingades fly, säger hon.

Vanligare med tuberkulos, mässlingen och hepatit

Just nu tillgodoses de akuta behoven, men inom kort ska även de ukrainska flyktingarna genomgå en så kallad ”hälsoundersökning av nyanlända migranter”, precis som de flesta andra flyktingar.

Enligt Smittskydd Skåne är Ukraina ett av länderna där sjukdomar som tuberkulos, hiv, hepatit B och C och mässling är mer förekommande.

– Men just nu tar vi itu med det mer akuta, säger sjuksköterskan Åsa Wieslander.

Följ med in på flyktinghälsan i Malmö i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet