Ökat tryck på studentbostäder i Lund – 700 nya lägenheter planeras närmaste åren

Uppdaterad
Publicerad

Terminsstarten närmar sig för studenterna som har antagits till universitetsutbildningar i Lund. Söktrycket är högt på att få boenden, men enligt AF Bostäder kommer det lösa sig.

– Alla som ansöker om en bostad i Lund kommer så småningom få en, men det kan dröja någon eller några månader för vissa, säger Henrik Krantz, vd för AF-bostäder.

Under fredagen invigdes ett nytt studentboende på Blekingska nation med plats för 200 studenter. Runt 700 nya lägenheter är planerade de närmsta åren, bland annat på Norra Fäladen. Det byggs nytt, men framför allt kommer också nytt folk.

I AF Bostäders kö står totalt 2629 personer i kö. De som kommer från andra delar av landet kommer att ha förtur till cirka 750 studentbostäder som lottas ut.

– Alla som ansöker om en bostad i Lund kommer så småningom få en, men det kan dröja någon eller några månader för vissa, säger Henrik Krantz, vd för AF-bostäder.

AF Bostäder har inga siffror på hur många som behöver bostäder, utöver de som står i kö, men de märker av ett högre tryck än tidigare år

– Vi kommer från pandemiåren och kanske påverkar också.

Manar till lugn

Utöver att registrera sig, köpa böcker och skaffa studentmedlemskap så kan studenter tvingas oroa sig över att ha någonstans att bo. Men Henrik Krantz manar till lugn.

– Kommer man utifrån och har rest långt för att komma till Lund är man lite mer utsatt. Då har vi en speciell tilldelning för de som kommer utifrån.

Känner ni att ni kan möta de som är ute efter bostäder?

– Ja, det gör vi faktiskt. Långsiktigt täcker vi den efterfrågan som finns. Efterhand så löser det här sig.

Större möjligheter utanför centrum

Studenter vill helst bo centralt men är en samhällsgrupp som kan flytta runt. Om det inte går med kön, finns tillfälliga lösningar men också boenden utanför stadskärnan.

– Man kan också ordna bostad förhållandevis enkelt i orterna runtomkring Lund, säger Henrik Krantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.