Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge. Foto: TT

Oklart innehåll i prov för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Nyanlända i Vellinge kommun kommer från och med årsskiftet att ta större ansvar för den egna integration, annars kan hjälpinsatser från kommunen dras in.

Det handlar om integrationsplikt, säger Vellinge kommun, som förutom krav på att nyanlända tackar ja till bland annat språkundervisning och praktikplatser nu också ska kunna bevisa sina kunskaper om det svenska samhället. 

– Idag säger lagen att kommuner ska erbjuda samhällsorientering, men vi vill gå ett steg längre och ställer krav på att alla nyanlända vuxna individer ska delta, säger Carina Wutzler (M) ordförande i kommunstyrelsen.

Utformningen oklar

Hur examinationen ska gå till och hur frågorna ska se ut är fortfarande inte klart. Men undervisningen ska omfatta minst 60 timmar.

– Vi kommer att trycka mycket på grundläggande värderingar om till exempel jämställdhet och demokratiska principer.

Betyder detta att man måste dela så kallat svenska värderingar för att klara provet?

– Det är inte det det handlar om, utan att man måste veta vilka lagar och regler som gäller i Sverige, och hur samhället fungerar.

Kan bli av med ersättning

Att inte uppfylla sin integrationsplikt kommer kosta. De nyanlända som får hjälp via kommunalt försörjningsstöd kan få det indraget. Kommunen ska också i sina kontakter med arbetsförmedlingen försöka påverka utbetalning av etableringsersättning.

Nyanlända som fått hjälp med bostad ska kunna bli av med sina kontrakt om de inte uppfyller plikten.

– Har man fått en bostad av kommunen är det också fullt rimligt att man deltar i integrationsprocessen på ett aktivt sätt, säger Carina Wutzler.

”Grundbultar i samhället”

Debatten om svenska värdering och vad dessa är har varit stor i Sverige de senaste åren. Men enligt Carina Wutzler är frågan enklare än vad många gör den till.

– Jag funderar mer på varför det är så känsligt att prata om det. Vi står ju för att vi kommit långt i jämlikhetsfrågor och demokratiska värderingar, något som vi jobbat upp under deciennier. Givetvis vill vi också att människor som kommer hit ska anpassas till dem, de är ju grundbultar i det svenska samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.