Ett hundratal medlemmar kom till Malmö Prides årsmöte i söndags. Valberedningens förslag till ny ordförande förkastades av medlemmarna.
– I det läget valde jag att dra tillbaka min kandidatur. Jag vill att föreningen ska ha en professionell styrelse och en tydlig ansvarsuppdelning, säger Thomas Ogard, som var nominerad av valberedningen till en styrelsepost i Malmö Pride.
Anställd av förening
Han vänder sig mot att Filip Filipek, valdes till ordförande på årsmötet i söndags, trots att han är högste verkställande tjänsteman i föreningen.
– Man bör inte sitta i en styrelse som är ens arbetsgivare eftersom det leder till intressekonflikter, säger Thomas Ogard.
Det som gör årsmötet intressant utanför den interna kretsen av medlemmar är att kommunala skattepengar står på spel. Den ideella föreningen Malmö Pride med cirka 180 medlemmar ska vara med och arrangera World Pride sommaren 2021. Runt en halv miljon besökare väntas komma till Malmö och Köpenhamn för att vara med på eventet och Malmö stad ska bidra med 35 miljoner kronor.
– Vi måste vara vattentäta som förening när vi ska handskas med så mycket skattepengar, säger Chris Schenlaer, Malmö Prides verksamhetschef sedan i oktober förra året och dessförinnan kulturchef i Lunds kommun i drygt sex år.
Det som väcker mest vrede hos henne är att valberedningens kandidat Nina Bylund förkastades och att Filip Filipek, som är anställd, valdes till ordförande.
Filip Filipek säger att han har varit arbetande ordförande i föreningen sedan juni 2016 och att det inte finns någonting i stadgarna som säger att det är fel.
– Det fanns tre kandidater till ordförandeposten och i en dold omröstning fick jag 83 procent av rösterna, säger Filip Filipek.
Kan du se några problem med att du sitter som ordförande i en styrelse som är din arbetsgivare?
– Vi har bestämt att vice ordförande är min arbetsgivarrepresentant och vi ska se över våra roller och rätta till om det finns några oklarheter.
Vad kan det vara för oklarheter?
– Vi ska se om våra roller och anställningar måste förtydligas.
Halv miljon kronor
Kommunstyrelsens arbetsutskott skulle under måndagen klubba ett bidrag till Malmö Pride på 500 000 kronor till förberedelser och samordning inför World Pride 2021. Denna punkt bordlades och under tisdagen träffar ledningen för Malmö stads näringslivskontor representanter för Malmö Pride.
– Vi vill försäkra oss om att föreningen är stabil och kan ro det här stora eventet iland. World Pride är ett viktigt event för Malmö, säger Camilla Högberg, kommunikatör i Malmö kommun.
Den stora utbetalningen från kommunen på 35 miljoner kronor, inklusive kommunens egna kostnader för byggnation och underhåll under World Pride, finns med på kommunstyrelsens dagordning 4 april.