I en stor kartläggning som SVT Nyheter har gjort syns en tydlig trend: Fler och fler söker och beviljas serveringstillstånd. Men i Örkelljunga går statistiken mot trenden. Här fanns år 2001 sjutton offentliga ställen med tillstånd att servera alkohol, år 2014 var de nio.
Och det är inte enkelt att driva restaurang i Örkelljunga. Det menar Göran Möller, som har drivit restaurangen Stationen i tio år.
– Du måste jobba mycket själv, det krävs en stor insats av den som har restaurangen, säger han.
Varför tror du att det är svårt?
– Jag tror att det beror på att folk går ut mindre här. Man bor stort och bjuder hem folk och sitter hemma och träffas istället för att gå ut på krogen och träffas som man gör i stan.
Poppis bland barnfamiljer
Örkelljunga är en kommun där många pendlar, där bor flera barnfamiljer och det finns storstäder runt omkring som lockar med uteliv. Därför är det kanske inte så konstigt att inte fler vågar ge sig in i ortens krogbransch.
Samtidigt har antalet serveringstillstånd i förhållande till invånarantalet ökat minst här i hela landet.
”Skulle haft mer variation”
Men är det då ett bra tecken att man har utfärdat så få alkoholtillstånd, eller ett dåligt? I Örkelljunga finns i dag olika tankar kring antalet restauranger på orten.
– Jag tror vi har täckt vårt behov i förhållande till de invånare vi har, säger Agneta Lindau-Persson.
– Man skulle ha haft lite mer variation, till exempel mer vegetariskt. Det hade påverkat positivt om här hade hänt lite mer, säger Sia.