Ett föräldrauppror pågår på flera av Malmös skolor. Föräldrarna är oroliga för besparingar på skolan nästa år till följd av den nyligen klubbade budgeten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Oro bland föräldrar i Malmö för besparingar på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Ett föräldrauppror pågår på flera av Malmös skolor. Föräldrarna är oroliga för besparingar på skolan nästa år till följd av den nyligen klubbade budgeten – en oro som delas av rektorer som SVT talat med. 

– Vi kommer att behöva spara motsvarande sex elevassistenttjänster, säger Tanja Vivlund, rektor på Fridhemsskolan. 

Det var efter en artikel i Sydsvenskan, om fullmäktiges beslut om nästa års budget, som en diskussion uppstod i sociala medier i flera rektorsområden.

Täcker inte kostnadsökningar

Enligt prognosen från Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommer löner och priser nästa år att stiga med 2,7 procent. Malmö stads budget tar dock bara hänsyn till kostnadsökningar på 1,5 procent inom grundskolan. 

– Räknar man inte upp för löner och heller inte skjuter till medel, så blir det ju en rejäl nedskärning, säger Paula Mulinari, som har barn på Möllevångsskolan.

Paula Mulinari, förälder till barn på Möllevångsskolan, och Martin Fransén, som har barn på Sorgenfriskolan i Malmö, befarar kännbara nedskärningar på skolorna nästa år, till följd av budgeten.

På fyra skolor har Facebookgrupper startats i ämnet. Flera namninsamlingar har dragits igång, och namnen kommer att skickas till politikerna i grundskolenämnden inför deras möte den 17 december, då detaljbudgeten för skolan ska klubbas.

– Just nu är vi uppe i över hundra namn och det trillar hela tiden in nya, säger föräldern Martin Fransén, när SVT når honom i sjuksängen. 

Han har själv barn på Sorgenfriskolan och säger att föräldragruppen där ska skicka med ett öppet brev tillsammans med namninsamlingen. 

Skolkommunalrådet lugnar

På Möllevångsskolan har föräldrarna redan skrivit till grundskolenämnden – och snabbt fått svar från ordföranden och skolkommunalrådet Sara Wettergren (L), som menar att föräldrarna inte behöver oroa sig.

”De preliminära beräkningarna är att elevpengen kommer att kunna ligga oförändrat jämfört med 2019. Det finns alltså i så fall inte någon anledning för skolorna att göra större nedskärningar av denna anledning,” skriver hon på Facebook. 

– Jag har även sänt en tydlig signal till förvaltningen att man i första hand ska spara på central administration och stödfunktioner och inte på verksamheten ute i skolorna, säger Sara Wettergren till SVT. 

Martin Fransén känner sig dock inte lugnad av beskedet.

– För mig förändrar det ingenting, och det är bra om vi föräldrar fortsätter att ligga på.

Planerar för färre tjänster

På Möllevångsskolan förhåller sig biträdande rektor Olof Kahlmeter avvaktande. 

– Jag förbereder mig för både ett best-case och ett worst-case scenario, säger han.

Om det senare inträffar, har Olof Kahlmeter fått ett uppdrag från skolledningen på Möllevångsskolan.

– Jag ska presentera en lösning för våren med färre tjänster. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.