Alexandra Rönnängsgård står i den rymliga hissen på SUS i Lund. Hon är sjuksköterska på onkologen och möter dagligen cancersjuka patienter.
– Man vet ju inte vad som väntar från dag till dag, hur många patienter man ska mötas av på en avdelning eller hur många samtal man ska få under dagen från oroliga patienter, berättar hon.
Etiskt orimligt
Varje dag på jobbet måste hon göra tuffa prioriteringar. Ett exempel på det är bristen på vårdplatser. Om det bara finns en ledig plats, men flera personer som behöver den. Vem är då tillräckligt sjuk för att läggas in?
– Nu helt plötsligt har vi hamnat där vi måste prioritera bland de absolut sämsta, de som mår lite dåligt har ingen chans att komma in. Nu är det bland de absolut sämsta patienterna som vi måste göra en prioritering, säger hon.
– Som är etiskt helt orimlig tycker jag. Man känner ju att det är politikernas ansvar från början, men det hamnar ju på oss. Det är ju vi som får göra prioriteringen.
Fler biverkningar
I framtiden kan man behöva välja mellan billigare medicin med fler biverkningar istället för dyrare alternativ som patienterna mår bättre av. Och om femklöverns budgetförslag röstas igenom befarar Alexandra att man i förlängningen inte kommer att kunna erbjuda alla tillräcklig behandling. Att de patienter som det faktiskt inte finns något hopp för kanske måste prioriteras bort.
– De patienterna som har fått många omgångar behandlingar som är kanske i ett slutskede i livet, om det är så att vi kan fortsätta att ge dem de underhållsbehandlingar vi ger idag. säger Alexandra Rönnängsgård.
– Det är ju en fråga man kan ställa sig om det är de patienterna som kommer att drabbas eller om det är någon annan grupp.