Hungrigt lodjur misstänks ha dödat fem dovhjortar i jul

Uppdaterad
Publicerad

Ett hjorthägn i trakten kring Lönsboda har den senaste tiden varit hårt drabbat av attacker från lodjur.

Länsstyrelsen tror att det rör sig om ett och samma lodjur som de senaste dagarna har dödat fem djur innanför stängsel.

Mellan den 21 och den 22 december dödades fyra dovhjortar av lodjur i vilthägnet utanför Lönsboda. Trots att hjortarna gick innanför två meter höga stängsel har lodjur kunnat klättra till andra sidan för att döda tre kalvar och ett fjolårsdjur. På juldagen var det dags igen. Även då dödades en dovhjortskalv.

– Vi har haft angrepp i hägn med inte i den här omfattningen och det vi ser är att det är en ökning av lodjur i Skåne de sista åren, säger Tom Espgård.

Att lodjur klättrar in i hägn och dödar dovhjortar hör inte till vanligheterna, särskilt inte i Skåne, men det förekommer. Enligt Tom Espgård rör det sig i Lönsboda troligen om ett och samma lodjur som under de senaste dagarna dödat fem djur i hägnet.

Ökning den senaste tiden

Gissningsvis finns det ett femtontal lodjur i Skåne och stammen har ökat den senaste tiden. Men Tom Esplund kopplar inte samman attackerna med ökningen. Det rör sig enligt honom snarare om en tillfällighet att en lodjursindivid utvecklar aptit för hjortar i hägn.

– Det är när en individ får det här oönskade beteendet som det blir problem, säger han.

Den som får dovhjortar dödade av lodjur får inte rätt till någon ersättning. Länsstyrelsen i Skåne har däremot hjälpt den drabbade uppfödaren med att sätta upp strömförande tråd utanpå det höga, kilometerlånga stängslet.

Inte aktuellt med jakt på lodjur

Ökningen av lodjur och attackerna till trots är det inte aktuellt med någon jakt på lodjur i Skåne. Enligt förvaltningsnivåerna behöver Skåne ha fyra föryngringar av lo innan licensjakt kan bli aktuell. I praktiken innebär det att fyra kullar måste födas i länet.

– Vi har hittat en eller möjligen två, säger Tom Espgård.

Fakta: Lodjur (Lynx lynx)

Lodjur är ensamlevande kattdjur som rör sig i så kallade hemområden som kan vara så stora som 600 km2 och ibland ännu större. Honorna får kullar på vanligtvis en till tre ungar som föds i maj till juni.

Lodjurens huvudsakliga bytesdjur är rådjur men de attackerar då och då tamdjur som ren och får.

I början av 1800-talet var lodjur vanliga i Sverige men stammen minskade successivt och 1927 fridlystes arten i Sverige. I mitten av 1900-talet började man jaga lodjur igen men från och med 1991 återinfördes fridlysningen.

Källa: Svenska jägareförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.