Hon vill få fler i utsatta områden att vaccinera sig

Uppdaterad
Publicerad

I vissa stadsdelar i Malmö har mindre än hälften hittills valt att vaccinera sig mot covid-19. På Kroksbäcks vårdcentral kämpar de med att få upp antalet.

– Vi befinner oss i ett socioekonomiskt utsatt område där vaccinationsviljan är lägre, så vi jobbar dagligen med att försöka nå våra patienter på olika sätt, säger Anna Krämer, verksamhetschef för vårdcentralen på Kroksbäck.

I väntrummet och på uteplatsen vid vårdcentralen på Kroksbäck i Malmö sitter patienter som ska få eller har fått en vaccinspruta mot covid-19.

– I början var jag tveksam. Jag skojade och sa att jag var rädd men sedan har jag träffat massor av folk som har vaccinerat sig och de mår bra så därför har jag kommit, säger Omar El-Ali som arbetar med renhållning på Malmö universitet.

Coronavirus i Skåne

Han har fått sin första spruta och tycker det ska bli skönt att kunna arbeta och resa utan att vara rädd för att bli sjuk.

Oro och rädsla

– Många är oroliga. Det florerar mycket information som inte baseras på fakta så det är många frågor och funderingar innan man tackar ja till att vaccinera sig, säger Anna Krämer, verksamhetschef.

Hittills har 67 procent av de listade på Koksbäcks vårdcentral vaccinerat sig. Målet är 80 procent.

– Vi har en bit kvar till målet och vi försöker på olika sätt nå våra patienter, säger Anna Krämer.

Hon berättar att de som inte har telefon får ett brev och de som är papperslösa försöker personalen nå via anhöriga som kommer till vårdecentralen.

– Det handlar mycket om okunskap. I vissa länder känner man inte till att man vaccinerar sig. Vi tar oss tid och försöker förklara så faktamässigt som möjligt för att nå fram till våra patienter, säger Anna Krämer.

Stora skillnader i Malmö

Det nationella målet är att 80 procent av de äldre än 65 år ska ha fått en första vaccindos senast i mitten av maj. I Region Skåne har målet uppnåtts på flera platser men det finns områden där vaccinationsviljan hittills varit mycket låg.

På Rosengård är det bara 40 procent av de mellan 60 och 69 år som hittills har vaccinerat sig. I Fosie, Nydala och Heleneholm strax under 50 procent. 

Detta innebär flockimmunitet

När de allra flesta i befolkningen är vaccinerade mot en sjukdom finns det få personer som kan sprida smittan. Detta kallas flockimmunitet och innebär att sjukdomen kan hållas borta. På så sätt skyddas ovaccinerade individer, till exempel spädbarn och människor med allvarliga underliggande sjukdomar som gör att de inte svarar på vaccination eller inte kan vaccineras.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet