Rose-Marie Moos är en av handläggarna som har hand ansökningarna för tillstånd att sälja tobak. Foto: Henrik Nordell

Hundratals skånska butiker kan förbjudas sälja tobak

Uppdaterad
Publicerad

Från och med lördag är det olagligt att sälja tobak utan ett särskilt tillstånd. Långt ifrån alla säljare har sökt något sådant och de får inte längre sälja cigaretter och snus utan att bryta mot lagen.

Fram till nu har butikerna bara behövt skicka in en enkel anmälan till kommunen för att få lov att sälja tobak. I den nya tobakslagen ställs det hårdare krav. Bland annat får den som avslöjas med att sälja smuggelcigaretter inget tillstånd.

– Det krävs att vara ekonomiskt och personligt skötsamt. Man ska betala skatter i tid, inte ha finanseringsproblem. Vi går tre år tillbaka och skickar alltid en remiss till polisen, säger Rose-Marie Moos, handläggare på Kristianstad kommun.

De som fortsätter sälja utan tillstånd bryter mot lagen, något som kan ge böter eller upp till två år i fängelse. Polisen är den myndighet som ansvarar för kontrollerna av de som inte sökt tillstånd.

Många har inte sökt tillstånd

I Skånes största kommuner Malmö, Helsingborg, Lund och Kristianstad är det 772 verksamheter som tidigare anmält att de säljer tobak.

Av dessa är det cirka 240 som ännu inte sökt tillstånd om att få fortsätta sälja. På listan finns bland annat butiker, kaféer och barer.

– För vår del i Kristianstads kommun tänker vi avregistrera dem som i dag säljer tobak genom den gamla tobaksanmälan. Vi skickar då också en kopia till polisen, om vilka som inte får sälja tobak, säger  Rose-Marie Moos.

Butiksägare välkomnar lagen

Bland tobakshandlarna i Kristianstad får lagen både ris och ros. Flera av dem tycker att det är bra med hårdare kontroller, men reagerar på kostnaden för att söka tillstånd. I Kristianstad kostar det cirka 7 200 kronor och i Malmö 9 500 kronor.

– Lagen är bra för att det minskar mängden smuggelcigaretter, men för oss som alltid har skött oss och varit prickfria blir tillståndet dyrt, säger Ragaz Mufty, som driver en mindre butik i Kristianstad.

Kommunerna har hållit informationsträffar och skickat ut flera brev för att påminna handlarna att ansöka om tillstånd. Det har gett en viss effekt, men ändå har många avstått från att söka.

– Det kan vara så enkelt att man av någon anledning har missat det eller att det inte är lönsamt. Du får betala vare sig du får tillstånd eller inte, säger Rose-Marie Moos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.