En anställd lutar ut ur en Pågatåg och håller en mikrofon mot munnen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bristen på lokförare gör att många Pågatåg står still- resenärer SVT pratat med är vana med inställda tåg. Foto: Kristoffer Kold Erlandsen

Pågatåg inställda på grund av lokförarbrist

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen och lördagen har uppemot 40 Pågatåg ställts in. En av anledningarna är att det saknas lokförare – ett problem som redan tidigare i sommar gjort att fler avgångar än vanligt ställts in.

– Det är mycket fler inställda avgångar än vi brukar ha, säger Kalle Ekebjär, affärsområdeschef för Pågatågen hos Skånetrafiken.

Lite mindre än tvåtusen inställda Pågatåg sedan juni, så har vardagen sett ut för de som pendlar med Pågatåg.

– Nästan varje gång man åker tåg ser man att det är tåg som är försenade, säger resenären Signe.

Bemanningen under sommaren har varit snål och knappt gått, enligt Kalle Ekebjär som är affärsområdeschef för Pågatågen. Lagom till premiären av Malmöfestivalen ställdes nästan 40 Pågatåg in under helgen.

– Det har inte räckt till på grund av sjukdom, säger Kalle Ekebjär.

Nationellt problem

Ungefär hälften av de inställda avgångarna berodde på orsaker som Trafikverket ansvarar för, som till exempel signal- och växelfel. Men vart fjärde tåg som uteblev, berodde på att det saknades lokförare.

– Det är en nationell utmaning för hela branschen, säger Kalle Ekebjär och uppmanar alla resenärer att hålla koll på den uppdaterade informationen i appen.

Nora och Sixten är 14 år och tycker att tågföraryrket verkar enformigt.

I videon ovan ger några unga exempel på hur yrket kan bli lite mer attraktivt för dem.

Drabbad? Du kan få ersättning

Om du är över 20 minuter försenad kan du ha rätt till ersättning. Det kan du få för resor som du tar istället för tåget, exempelvis taxi eller egen bil. Men ersättningen täcker inte följdförluster; exempelvis flygbiljetter, teaterbesök eller förlorad arbetsinkomst.

Du kan söka ersättning på Skånetrafikens hemsida.

Källa: Skånetrafiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.