Susanne Åkesson, professor i zooekologi vid Lunds universitet, har tillsammans med andra forskare studerat hur pälsfärgen på betesdjur är avgörande för risken att utsättas för bromsar.
– Vi har kunnat se att betesdjur som har korthårig mörk blank päls är som magneter för bromsarna, säger Susanne Åkesson till SVT Nyheter.
Polariserat ljus reflekteras
Anledningen är att när solljuset träffar svarta och mörkbruna kor och hästar reflekteras så kallat polariserat ljus som bromsarna är extra känsliga för. Varför vita djur klarar sig undan mycket bättre beror på att deras päls reflekterar opolariserat ljus som inte är lika attraktivt för bromsar.
– Det reflekterade ljuset vibrerar i alla möjliga plan och bromsarna dras inte dit på samma sätt, eftersom det inte är enhetligt som solljus som reflekteras mot en mörk blank yta.
Under studien har Susanne Åkessons forskarteam bland annat använt en modellko som placerats i olika miljöer.
– Vi har målat den i olika färger och i tidigare experiment även målat på insektslim för att kunna mäta hur pass många insekter som fångats beroende av färgen, och det är väldigt stor skillnad på hur olika ytor påverkar utsattheten.
Zebror har bäst skydd
Bäst skydd har djur med inslag av vita eller ljusa ränder i pälsen, exempelvis zebror. Där har forskningen kunnat se att en randig yta kan utsättas för en broms medan en svart yta under samma tidsperiod utsätts för hundra bromsar.
Finns det något sätt att skydda de djur som är mer utsatta?
– Det är alltid viktigt att säkerställa att djur i beteshagar har skugga för där är de mer skyddade. Men det finns också exempel på att man har randiga täcken på hästar för att skydda dem, säger Susanne Åkesson.
Framöver kommer Susanne Åkesson även att studera doftkällor och hur dessa attraherar bromsar.