Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner (t h) lägger sig inte i kritiken mot Nils Karlsson i Malmö. Foto: SVT och Leif R Jansson/TT

Partiledningen lägger sig inte i kritiken mot twittrande MP-råd

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets partiledning lägger sig inte i den växande kritiken mot det twittrande MP-kommunalrådet Nils Karlsson i Malmö.

– Vi anser att det här en fråga för lokalavdelningen och Skånes partidistrikt, säger partisekreteraren Anders Wallner till SVT Nyheter Skåne.

En liberal fullmäktigeledamot begär en ursäkt. Två ledande kristdemokrater kräver avgång. Det stormar om det miljöpartistiska kommunalrådet Nils Karlsson i Malmö – alias @FilosofenNils.

Blandade in Hitler

Redan för ett år sedan reagerade Kristdemokraternas Malmöordförande Torsten Elofsson starkt, när Nils Karlsson blandade in Adolf Hitler i en tweet om KD:s nya partiledare:

”Så KD har en ny partiledare? Vet ni vem som mer var partiledare? Hitler.”

Inte blev det bättre när Nils Karlsson – samma dag som terrorattacken i Bryssel – jämförde Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna med Islamiska saten, IS:

”Det parti som ligger närmast IS ideologiskt är naturligtvis något av de två konservativa partierna: SD eller KD.”

Krävde avgång

– Han använder ett språkbruk som inte anstår ett kommunalråd som ska representera Malmö stad. Han är en offentlig person och måste tänka på hur han uttalar sig på Twitter, dundrade Torsten Elofsson och uppmanade Nils Karlsson att avgå.

Nils Karlsson har förklarat att han gjorde inlägget efter att hans eget parti först jämförts med IS. Enligt Nils Karlsson menade han inte allvar vare sig i tweeten om Hitler eller om IS.

– Det var ett retoriskt grepp för att visa det orimliga med sådana jämförelser, säger han.

Men det köper inte Liberalernas gruppledare Fredrik Sjögren, som krävt en ursäkt av sin kollega i fullmäktige.

– Oavsett vilken provokation han själv utsatts för, kan man i hans ställning inte bete sig som en grälsjuk tonåring som tänker att ”de är taskiga mot mig – då ska jag vara lika taskig tillbaka”.

Kallade kvinna ”sak”

Både Fredrik Sjögren och Kristdemokraternas vice ordförande Ardavan Khoshnood påpekar att Nils Karlsson bär titeln ”demokratikommunalråd”.

– Hans uppdrag är att leda arbetet för att öka demokratin. Det han gör är att splittra och vilja starta ett bråk, säger Fredrik sjögren.

På sin blogg kritiserar Ardavan Khoshnood språkbruket i Nils Karlssons tweets, med formuleringar som ”Ditt jävla hetsande as...” och ”Du är fan dum i huvet”.

Till en kvinnlig twittrare skriver Karlsson ”DU är en korkad sak.”

–  Så kan och ska inte en människa bete sig. Och speciellt inte om han nu också ansvarar för frågor som jämlikhet, demokrati och mänskliga rättigheter, bloggar Ardavan Khoshnood och avslutar med att även han kräva Nils Karlssons avgång.

Lägger sig inte i

Hittills har den lokala partiledningen valt att inte lägga sig i Nils Karlssons twittrande. Till SVT Nyheter Skåne sa gruppledaren Karolina Skog den 23 mars att frågan är utagerad:

– Jag har aldrig ens agerat på den. Jag har överhuvudtaget inte gjort någonting. Bara följt diskussionen och sett att han försökt förtydliga sig, sa Skog.

Inte heller på central nivå har Miljöpartiet några planer på att gripa in. Det stod klart när SVT Nyheter på tisdagen kontaktade partisekreteraren Anders Wallner:

– Vi har inga synpunkter på hur de hanterat ärendet eller de kommentarer de lämnat, svarade han.

Slutar att twittra

Nils Karlsson är en flitig twittrare och medger att han inte alltid är nöjd med resultatet.

– Jag har skrivit 60.000 tweets. Det kanske finns 4–5 stycken som inte håller Shakespears sonettklass, säger han.

Efter påskhelgens twitterstorm och de hot och reaktioner han efteråt fått ta emot, har han bestämt sig för att sluta twittra:

”Och med det lämnar jag er. Ett litet tag.” skrev Nils Karlsson i söndags på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.