Modellen kommer från Köpenhamn och SUS är först i landet med att införa den. Patienten får helt enkelt cytostatikan med sig i en portabel pump.
– Det ger våra patienter en helt annan frihet. De kan röra på sig och till exempel fika på stan. Målet är att erbjuda alla patienter det så småningom. I förlängningen kommer en del patienter att kunna vara hemma i stället för på sjukhuset, säger Inger Axelsson, enhetschef på onkologiavdelning 87 på SUS.
Kan patienten röra sig så förbättras både cirkulationen och ämnesomsättningen. Smärtan minskar och välbefinnandet ökar. Rörelsen minskar också illamåendet som är vanligt vid behandlingen. Den som inte behöver vara på sjukhuset och som kan vara mer med familjen känner sig också mindre sjuk.
Väljer själv
Om man kan får den portabla pumpen beror på hur sjuk man är och på hur trygg man känner sig med att sköta kontrollerna själv. Patienten får välja själv.
– Jag tror att de flesta patienter mår bättre av att känna att man tar kontroll över sin situation och inte behöver lämna över allt ansvar till sjukvårdspersonalen, säger Mats Jerkeman, överläkare i onkologi på SUS och professor i onkologi vid Lunds universitet.
– Nu blir patienten en aktiv medarbetare och på sikt kommer man att kunna sköta sin centrala venkateter själv, och till och med ta blodprover på egen hand.
Minskar stressen
Han menar också att modern teknik i form av programmerbara pumpar också kan minska stressen för sjuksköterskorna på avdelningen och förbättra arbetsmiljön för dem.