Personer som skadar sig själva eller någon annan kan omhändertas för vård och behandling mot sin vilja med stöd av Lagen om psykiatrisk tvångsvård. Men patienter i Skåne med självskadebeteende och självmordstankar, och som flera gånger varit inlagda, kan nu få möjligheten att själva skriva in sig frivilligt under kortare perioder. Vårdformen kallas för brukarstyrd inläggning.
Alternativ till tvångsvård
Denise Isaksson har sedan tonåren lidit av självskadebeteende och har flera gånger försökt avsluta sitt eget liv. Hon har långa perioder tvångsvårdats. Hon har haft möjlighet till brukarstyrd inläggning i fyra år. I början var det ovant och svårt att ta eget ansvar för sin inläggning och vårdplan. Men med tiden har det blivit lättare.
– När man tvångsvårdas ifrågasätts hela ens person. Att man klarar inte av att ta hand om sig själv. Men när man själv söker den hjälpen så blir det på ett helt annat sätt. Jag tar själv ansvar och väljer att lägga in mig, berättar Denise Isaksson.
Brukarstyrd inläggning utvärderades i Skåne mellan åren 2015 – 2018, och implementerades permanent i Region Skåne i januari 2019.
– Både patienter och personal upplever att det är en vård på lika villkor. Man betraktar varandra som jämlika människor, säger Sofie Westling, överläkare i psykiatri i Skåne.
Just nu har ungefär 140 patienter tillgång till brukarstyrd inläggning i Skåne. Vårdformen upplevs så pass positiv att den kan komma att utökas till fler patienter.
– Det positiva är att patienterna själva kan styra sin vård, och tillgängligheten är hög. Eftersom inläggningarna är korta så har patienterna kvar de saker och personer som gör livet värt att leva, men som finns utanför vården, säger Sofie Westling.