• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Josefine Ekvall, Tina Nilsson, Kerstin Persson, Felicia Fischlein, Jeanette Antoniusson och Vivi Löfgren jobbar på neurologi – och strokeavdelning 7 på lasarettet i Ystad. Foto: Fanny Palm

Patienter ligger i bajs och personalen gråter på Ystads lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsbelastningen på avdelning 7 på Ystads lasarett är så hög att patientsäkerheten riskeras. Det anser personalen som i ett öppet brev till ansvariga politiker kräver förändring.

– Vi hinner inte med att byta blöjor, patienter ligger i sin avföring. Vi hinner inte göra provtagningar, kontroller eller ge läkemedel enligt ordination. Vi kan inte bedriva en patientsäker vård, säger undersköterska Felicia Fischlein.

De senaste månaderna har Ystad lasarett tampats med stängda avdelningar, hjärtpatienter utan övervakning och patienter som inte får plats på grund av brist på sjuksköterskor. Enligt personalen på avdelning 7 på medicinkliniken, en neurologi och strokeavdelning, så har arbetsbelastningen varit hög ända sen förra sommaren och tempot har ökat allt mer för den personal som faktiskt finns.

Mycket ansträngt läge

– Vi har bemanning för 16 patienter, nu har vi i snitt 22-23. Personal har ångest och gråter i läkemedelsrummet. Man gråter innan man kommer till jobbet, man gråter efter och har hjärtklappning, berättar sjuksköterskan Jeanette Antoniusson.

Enligt divisionschefen Karin Ekelund så har trycket ökat för att lasarettet saknar sjuksköterskor att bemanna medicinavdelningarna med.

– Vi har en mycket ansträngd vårdplatssituation. Men verksamhetschefen har bedömt att det är en god och säker vård, säger hon.

Foto: SVT/ Arkiv

Ett rop på hjälp

Men personalen har fått nog och skrivit ett öppet brev till politikerna där de hotar att anmäla situationen till Arbetsmiljöverket om ingen förändring sker snart.

– Det här är ett rop på hjälp. Vi är inga gnällspikar, då hade packat ihop och gått för länge sen, säger undersköterskan Vivi Löfgren.

Maria Nyman Stjärnskog (S) är ansvarig politiker för sjukvårdsnämnd Kryh, där Ystads lasarett ingår. Hon har fått information om att Ystad lasarett haft det extra tufft i sommar, både från fackliga organisationer och läkare, och verkar inte förvånad över situationen på avdelning 7.

– Jag förstår att de har det väldigt tufft och att de har haft det under en längre tid. Samtidigt tycker jag att det är väldigt bra att de hör av sig till nämnden och att det månar om patienterna, verksamheten och sin arbetsplats, säger Maria Nyman Stjärnskog.

Maria Nyman-Stjärnskog (S), ordförande i sjukvårdsområdet Kryh Foto: Linda Ekström

Vad kommer ni göra då?

– Vi har redan i vårt yttrande över planeringsdirektivet talat om vad vi skulle behöva för att klara de uppgifter vi har framför oss. Det är ytterliggare 225 miljoner kronor till Kryh, säger Maria Nyman Stjärnskog.

Personalen har en plan

För några veckor sedan hade personalen ett möte med divisionschefen där de la fram förslag på hur man skulle kunna förbättra arbetsmiljön och se till att fler vill jobba på avdelningen.

– Jag gav dem i uppdrag att utforma en projektplan och återkoppla till mig den 28 augusti så ser vi vad vi kan göra tillsammans, säger Karin Ekelund.

Den planen har personalen sedan dess börjat jobba fram.

– Vi vill till exempel att Region Skåne utbildar undersköterskor som jobbat länge på avdelningen till sjuksköterskor, säger Felicia Fischlein. Vi vill öppna upp nya platser, införa ett nytt journalsystem som gör att man slipper dubbelarbeta och jobba sextimmarspass.

Karin Ekelund ska informera politikerna om den färdiga planen i september och Maria Nyman Stjärnskog är positiv till initiativet.

– Det är ju underifrån de riktigt kreativa förslagen kommer. Det är de som jobbar i verksamheten som vet vad som är möjligt att göra. Men vi kanske också med deras hjälp kan få andra att förstå att det behövs mera resurser till vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.