Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Efter branden – Malmö stad vill köpa paviljongen trots dåligt skick

Uppdaterad
Publicerad

Margaretapaviljongen kan inte finnas kvar. Arrendet har sagts upp Malmö stad har erbjudit fastighetsägaren 1,2 miljoner kronor – men parterna är långt ifrån överens. Fastighetsägaren vill ha nio miljoner.

– Det är absurt att påstå byggnaden är värd så mycket, säger Andreas Schönström (S).

– Arrendet sades upp för en vecka sedan. Men jag accepterar det inte och förstår inte varför man vill ha bort mig, säger Behrooz Hamzehis.

Han arranderar marken men äger den numera brandskadade restauranglokalen, vars skador är begränsade till delar av byggnaden. Enligt honom har kommunen velat köpa byggnaden, men parterna har inte kommit överens om priset. 

– Jag har sagt att jag nöjer mig med 9 miljoner kronor men kommunen har bara erbjudit mig 1,2 miljoner, säger Behrooz Hamzehis. 

Han har nu anlitat en advokat, som ska hjälpa honom att få upp priset. 

– Vi ska diskutera priset men också undersöka om det kan röra sig om diskriminering.  

Ett klagomål, som kommunen tidigare haft på Margaretapaviljongen, var att det fanns råttor där.  

– Det gör det inte längre. Jag har gått in och tätat hålen i väggarna och förbättrat städningen.

Schönström av annan uppfattning

Enligt Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden, delar kommunen och fastighetsägaren inte samma uppfattning kring detta.

– Jag kan bara gå på vad förvaltningens tjänstemän säger till mig, och enligt dem kvarstår råttproblemet, inte i själva byggnaden men runt omkring, säger han.

Restaurangen blev 2020 av med sitt alkoholtillstånd på grund av brister i ekonomin. Nu ligger det en ny ansökan om tillstånd, med en ny tillståndssökare. 

Andreas Schönström säger att kommunen under åren har haft en rad olika problem med hur den nuvarande ägaren har skött fastigheten.

– Det har bestått av ekonomisk oreda men också att fastigheten är väldigt sliten och väldigt dåligt skick, säger Andreas Schönström.

– Man har haft problem med hygien, skadedjur och underhåll av fastigheten. Då har vi haft diskussioner tillsammans med fastighetsägaren om att vi säger upp arrendet och ersätter ägaren för själva byggnaden, säger han.

Ingen överenskommelse nådd

Men kring värderingen har parterna ännu inte kunnat landa i en överenskommelse.

– Vi har väldigt olika syn på vad den här byggnaden är värd, säger han.

Enligt honom är platsen viktigare för Malmö än själva byggnaden då den representerar något speciellt.

– Platsen är det tydligaste minnet i Malmö av Baltiska utställningen 1914. Och den är berömd efter som man då, om någon gång, kan säga att Malmö blev en storstad. Därför skulle jag säga att platsen är viktigt, inte så mycket själva byggnaden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.