– De manliga eleverna drabbas lätt av en sorts kollektiv skuld, konstaterar Mats Olsson, lärare vid förskollärarprogrammet vid Malmö högskola.
Mats Olsson arbetade själv som förskollärare under många år. Han är väl medveten om att killar som börjar arbeta på dagis ofta möts av misstänksamhet. Den förstärks också vid varje nytt avslöjande om en misstänkt pedofil.
Fler killar behövs
Enda möjligheten att lätta på skuldbördan är att fler män börjar arbeta på dagis, anser Mats Olsson. Men inte mycket talar för det. Av höstens 300 nyintagna förskollärarelever i Malmö är bara 20 män. Dessutom visar siffror från hela landet att killarna ofta hoppar av utbildningen, endast hälften fullföljer programmet.
– Att välja att bli förskollärare innebär att bryta en norm och bara det är en utmaning. Och sen möts killarna redan under utbildningen av väldigt skilda förväntningar. Ska de vara nya ”mjuka” män eller ska de sparka fotboll och snickra, axla en mer traditionell mansroll? Mitt i detta måste de försöka hitta sin egen väg.
Männen har blivit försiktiga
Efter tidigare avslöjanden om övergrepp på dagis väljer redan idag många manliga förskollärare att följa vissa råd, som att inte vara ensamma med barn på toa, inte byta blöjor.
Mats Olsson anser att de här råden egentligen är ”ganska hemska” men han har förståelse för dem som väljer att följa dem.
– De utgör ett skydd mot katastrofen helt enkelt. Det räcker ju med att en förälder anmäler dem så blir de avstängda.
Han vill också betona att utbildningen i sig utgör en form av kvalitetsgaranti. Mannen som nu är misstänkt för övergrepp i Kristianstad är inte utbildad förskollärare.
– Endast en av de dömda pedofilerna är utbildad förskollärare. Jag och mina kolleger granskar eleverna noga och är stolta över att vi sållar bort de som är olämpliga.