På den konstgjorda ön Pepparholm har växtlighet och djurliv fått frodas fritt i decennier men nu har den första röjningen gjorts. Foto: Victor Pandurescu/SVT

Nu röjs experiment-ön Pepparholm för första gången

Uppdaterad
Publicerad

I två decennier har Pepparholm fått agera biologisk experimentverkstad då naturen fått frodas fritt på den konstgjorda ön. Nu har man för första gången röjt undan växtlighet för att värna om skyddade arter.

Pepparholm blev till när öresundsbroförbindelsen byggdes. Där bro och tunnel skulle mötas gjordes en konstgjord ö av det som fanns på havets botten. Det hela skulle vara ett experiment där naturen fick sköta sig själv utan mänsklig påverkan för att se vilken biologisk mångfald som uppstår naturligt. Nu har man dock fått tänka om.

– Vi har startat med att röja tio hektar vilket motsvarar tio fotbollsplaner. Detta gör vi för att få tillbaka fåglar som gillar att häcka i ljusa och öppna områden, säger Ulla Eilersen som är miljö- och säkerhetschef på Öresundsbron.

Fortfarande mycket orört

Att det nu börjat röjas på Pepparholm beror till stor del på att den konstgjorda ön ligger i ett ”Natura 2000”-område. Detta innebär att vissa arter måste skyddas och förutom vissa häckande fåglar handlar det i Pepparholms fall om bland annat grodor och viss växtlighet. Det stora experimentet är dock inte helt förpassat till historien.

– Vi har fortfarande 90 procent av ön som vi över huvud taget inte rör. Den får utvecklas som den gjort och det ska bli mycket spännande att se hur det går, säger Ulla Eilersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.