Pilgrimsfalkar tillbaka på Öresundsbron: ”Jättekul att det lyckats”

Uppdaterad
Publicerad

Tre ungar testade sina vingar i mitten av juni.

– Varje häckning är positiv, säger Kenneth Bengtsson från Skånes ornitologiska förening.

Fågelhyllorna sattes upp för nästan 20 år sen på flera av brons pelare – med syftet att locka stora fåglar som pilgrimsfalken på jakt efter boende.

De första pilgrimsfalkarna hittade till lådorna för över tio år sen, men har inte etablerat sig sen dess. Men i år observerades ett häckande par och tre ungar som nu hunnit lämnat boet.

– Det känns jättekul att det lyckats. Man hade tankar redan 2003 att locka till sig den och med facit i hand har det varit svårt att få dem att häcka på platsen. Men det här är ett kvitto på att de trivs, säger John Alexander Sahlin, pressansvarig på Öresundsbron.

Se mer av pilgrimsfalkarna i klippet ovan.

Rekordår för fåglar på Pepparholm

– Pilgrimsfalken är en ovanlig häckfågel i Skåne och det handlar bara om ett fåtal par, säger ornitolog Kenneth Bengtsson från Arlöv.

– Varje häckning är givetvis positiv, framför allt om det blev en lyckad häckning med ungar som kan ge sig ut i världen.

I år har det också observerats rekordmånga fågelarter, 35 stycken, på Pepparholmen, den konstgjorda ön längs Öresundsförbindelsen.

Tragiskt avslut på förra häckningen

Pilgrimsfalken häckar vanligtvis på klippavsatser, men har alltså lockats till Öresundsbrons lådor igen. Nu hoppas man att familjen klarar sig bättre än förra gången.

– Förra häckningen slutade dessvärre tragiskt efter att de lämnade redet, vilket förmodligen bidrog till att de inte återvände året därpå. Vi hoppas verkligen att årets familj klarar sig bättre, skriver Hans Ohrt, miljökonsult på Öresundsbron i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.